Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Додељене Националне награде за волонтирање 2018

Објављено 07.12.2018.

Dobitnici i dobitnice Nacionalne nagrade za volontiranje 2018.Форум за одговорно пословање и Смарт колектив 5. децембра су доделили Националне награде за волонтирање на догађају који је организован поводом обележавања Међународног дана волонтера.

Национална награда за волонтирање додељује се с циљем да се препознају и промовишу организације, појединци и компаније који су посветили време и вештине унапређењу локалних заједница и живота других људи.

Главну награду у категорији организација добило је удружење “Преводилачко срце” које окупља око 500 преводилаца који потпуно волонтерски преводе медицинску документацију за лечење у иностранству. Школа за основно и средње образовање “Милан Петровић” из Новог Сада награђена је за пројекат увођења волонтерског клуба којим ангажује мотивисане појединце из локалне заједнице да помажу штићеницима/ама ове институције. Волонтери и волонтерке у овој школи најчешће, уз стручно лице, пружају подршку у кретању ученицима/ама са моторичким сметњама на настави, приликом израде домаћих задатака ученицима/ама у дому и кроз саветодавни рад.

Награду за корпоративно волонтирање добила је ове године компанија L’Oreal Adria-Балкан за акцију која је одржана у инклузивном центру „Место сусрета“ у Земун Пољу, где је учествовало 116 волонтера/ки и донирано више од 800 радних сати. У склопу акције формирана су два сензорна врта са преко 200 садница, као део будуће терапије за кориснике и кориснице, осликана су 3 мурала која ће допринети позитивној атмосфери у дворишту центра и уређен је спортски терен за кошарку и фудбал који посећују корисници/е центра и локално становништво. Поред тога, припремљено је и преко 100 килограма џема од кајсије, док је кроз креативне радионице направљен велики број различитих производа (новогодишњи украси, кесице лаванде, честитке и сл.) које инклузивни центар продаје појединцима и компанијама, као део стратегије одрживог пословања ове установе.

Признање за волонтера године, понела је Ирена Павловић, оснивачица заједнице “Run art” за рад са женама из Сигурне куће за жртве породичног насиља. Ирена је огранизовала групу жена из Сигурне куће и заједно с њима и њиховом децом истрчала Трку задовољства од 5 километара на Београдском маратону. Поред тога, Ирена реализује пројекат синхроног трчања са слепим и слабовидим особама и на тај начин пружа им подршку да се боље интегришу у друштво.

Специјално признање за допринос локалној заједници, припало је Срећку Здравковићу за покретање иницијативе “Млади у центру” која је допринела да Бор после три деценије поново добије свој Дом омладине. Он је мобилисао 300 појединаца и током кампање која је трајала 13 месеци укључио 5722 суграђана и суграђанки који су својим потписом подржали ову иницијативу и добили подршку 23 одборника/це локалне скупштине.

На догађају су се у уводном делу обратили Ханс Фридрих Шодер, в.д. сталног координатора Уједињених нација у Србији, Сања Путник, помоћница министра, Министарство државне управе и локалне самоуправе, и Жељка Ћирић Јаковљевић, чланица Управног одбора, Форум за одговорно пословање.

После церемоније доделе награда одржане су и две панел дискусије: о локалним иницијативама за унапређење положаја младих Рома и Ромкиња и о корпоративном волонтирању као акцелератору у оснаживању локалних заједница. На крају догађаја, Тијана Копривица, чланица Управног одбора Форума за одговорно пословање, уручила је захвалнице свим чланицама које су учествовале у великој волонтерској акцији „Наш Београд“ која је одржана у јуну ове године.

Извор: odgovornoposlovanje.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]