Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

До сада одобрено 150 кредита из COSME програма ЕУ

Објављено 22.02.2017.

cosme eu info 21febБанка Интеза, једина која за сада у Србији нуди предузећима кредите из европског програма за мала и средња предузећа COSME, очекује да у наредна три месеца истроши сав новац који јој је на располагању, и планира да се пријави за нови уговор, док би до јуна још две банке требало да се укључе у овај програм. Главна предност за предузећа је дужи рок отплате без стављања хипотеке, и нешто мање стриктна процена ризика. Фирме се жале на недовољну доступност образаца на интернету и мањак информација.

Банка Интеза нуди кредите за обртна средства из програма COSME од децембра, када је потписала уговор са Европским инвестиционим фондом. За то време, ову понуду је искористило око 150 предузећа, у укупном износу од 25 милиона евра, рекао је  менаџер ове банке за мала и средња предузећа Александар Ковачевић.

Ковачевић је најавио да се очекује да ће у наредна два до три месеца бити истрошено свих 60 милиона евра колико је Интези одобрено за кредите из COSME пројекта, и да ова банка, која за сада једина у Србији нуди кредите за обртна средства из COSME програма, планира да у овој години добије одобрење за додатни износ кредита.

На питање предузећа присутних на скупу о условима кредита, навео је да је главна погодност за предузећа која користе ове кредите то што могу да добију позајмице за обртна средства на три године без хипотеке, док је уобичајено да се такви кредити одобравају на до две године. За обезбеђење се даје меница.

Према његовим речима, будући да Европски инвестициони фонд покрива 50% гаранције за позајмице из овог програма, банка може да буде „слободнија“ и „флексибилнија“ у процени клијената, а мање су и разлике у каматним стопама у зависности од ризичности предузећа.

Остали услови, односно каматне стопе и грејс период, исти су као и за друге кредите, као и процедура за њихово добијање.

Ускоро COSME кредити у понуди још две банке

Национални координатор COSME програма за Србију из Министарства привреде Милица Затезало рекла је да ће Европски инвестициони фонд у априлу одлучивати о још две пријаве српских банака за укључивање у програм COSME, и да се потписивање уговора очекује до јуна. Како је навела, за разлику од Интезе која је клијентима захваљујући овом европском програму понудила нови тип кредита, две банке које су у преговорима ће понудити „благе измене“ постојећег кредита, са повољнијим условима.

Предузећа на скупу су оценила да је добро што се уводи додатна понуда кредита из пројекта COSME, али су се пожалила што обрасци и друга документа за пријављивање нису доступна на интернет сајту банке, као и да имају утисак да су у том погледу клијенти банке Интеза повлашћени.

Представник ове банке рекао је да је у „пословном и маркетиншком“ интересу банке да што шири круг предузећа узима ове кредите, и навео је да документа за пријављивање нису наведена на сајту зато што су „иста као код сваког другог кредита“.

Србија је европском програму COSME приступила у новембру 2015, с правом коришћења од јануара 2016. године, с тим што су кредити за предузећа из овог фонда доступни од децембра када је Банка Интеза склопила уговор са Европским инвестиционим фондом.

Ови кредити се одобравају из компоненте за лакши приступ изворима финансирања, из којег је за све кориснике програма односно чланице ЕУ и земље кандидате предвиђено 1,3 милијарди евра за период 2014-2020. Како је раније саопштено, очекује се да ће захваљујући том новцу бити одобрена 21 милијарда евра кредита укупно у свим земљама корисницама, при чему се очекује да просечна вредност кредита буде 65.000 евра.

Укупна вредност COSME програма је 2,3 милијарде евра, а осим приступа финансирања новац се користи за подршку за развој конкурентности и интернационализацији предузећа и промоције културе предузетништва.

Написала: С.В., преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]