Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Друга фаза Програма „Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва”

Објављено 28.02.2019.

Ivana MaksićПише: Ивана Максић, координаторка за социјалну заштиту и локалне иницијативе, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је у фебруару ове године покренуо другу фазу Програма „Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва“. Конкурс обухвата два региона Србије: Јужна и Источна Србија и Шумадија и Западна Србија, односно 53 локалне самоуправе. Циљ овог програма је допринос социјалној укључености осетљивих друштвених група кроз развој иновативних приступа социјалног укључивања на локалном нивоу.

У оквиру овог програма биће подржана партнерства локалних самоуправа и организација цивилног друштва како би се формулисали и спровели иновативни приступи социјалног укључивања у пет области: образовање, запошљавање, здравље и здравствена заштита, социјална заштита и становање.

Локалне иницијативе које ће бити подржане треба да настоје да обезбеде бољи квалитет живота за све грађане и грађанке у локалној заједници, а нарочито за жене, младе, Роме и Ромкиње, мигранте и особе са инвалидитетом, кроз унапређење постојећих и успостављање нових иновативних приступа односно иновативних мера, услуга и програма. У оквиру Програма „Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва“ локалним самоуправама ће бити пружена подршка за развијање иновативних мера, услуга и/или програма, као и за тестирање развијених иновативних решења.

Под појмом „друштвене иновације“ Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије подразумева нове идеје које дају резултате у остваривању друштвених циљева и могу бити нека пракса, процес, услуге, методологије или комбинације свега наведеног, чији је циљ да се одговори на препознату незадовољену потребу у друштву или друштвени проблем у локалној заједници. Имајући ово у виду, предложене идеје би требало да одговарају на реалне друштвене потребе локалне заједнице и да доприносе сарадњи и изградњи партнерства између различитих сектора како би се елиминисале неједнакости у локалној заједници, информисали крајњи корисници и кориснице о својим правима и оснажили за учешће у дијалогу о јавним политикама ради побољшања свог животног положаја.

Прва фаза Програма „Локалне иницијативе за повећање социјалне укључености и смањење сиромаштва“ спроведена је у периоду 2015–2016. године. Сврха програма је била подршка партнерству организација цивилног друштва и локалних самоуправа у циљу креирања, спровођења, праћења и евалуације стратешких и правних оквира у областима од значаја за социјално укључивање и смањење сиромаштва и успостављање сарадње са другим релевантним актерима из јавног, приватног и цивилног сектора, на локалном и регионалном нивоу. У оквиру овог програма подржано је 11 локалних иницијатива у пет тематских области – образовање, запошљавање, социјална заштита, социјално становање и рурални развој. Више о подржаним иницијативама, најважнијим реализованим активностима и њиховим ефектима можете видети на веб сајту Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

Спровођењем друге фазе програма ће координирати Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC). Више информација о јавном позиву, Смернице за подносиоце предлога пројекта и остала релевантна документа можете потражити на socijalnoukljucivanje.gov.rs.

(Текст је изворно објављен као Уводник 55. Билтена о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва.)

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]