Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Друштвени развој и социјално укључивање међу приоритетним областима нове Владе

Објављено 03.07.2017.

Vlada Republike Srbije - logoНародна скупштина Републике Србије изабрала је 29. јуна нову Владу Републике Србије, састављену од 18 ресора и три министра без портфеља, на челу са председницом Аном Брнабић. Влада је изабрана уз подршку 157 народних посланика, чему је претходила дводневна расправа у парламенту током које је Ана Брнабић изнела експозе и представила кандидате за састав кабинета.

Током излагања експозеа, Ана Брнабић је друштвени развој и социјално укључивање ставила у сам врх приоритета нове Владе и позвала посланике у Скупштини Србије да се придруже њеном тиму у изградњи бољег живота и будућности за све грађане. Као једну од полуга развоја, Брнабић је навела инклузивни привредни раст који захтева комбинацију економичне социјалне заштите, квалитетног образовања које омогућава једнаке шансе свима и доброг функционисања тржишта рада. Према речима Ане Брнабић, Програм реформи политике запошљавања и социјалне политике представља јасну мапу пута за реформе које су преко потребне нашем друштву ради постизања просперитета за све – од подстицања социјалног предузетништва до повећања приступачности здравствене заштите.

Новоизабрана председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, истакла је да ће посебна пажња бити посвећена унапређењу положаја најрањивијих група у друштву, усвајању нове Стратегије за унапређење положаја особа са инвалидитетом, а такође ће се решавати и проблеми у вези са накнадама за породиље које обављају самосталну делатност и радиће се на пружању бољих услуга мајкама које треба да остваре право на одсуство са рада ради неге детета. Истакнуто је и да постоје спремне мере и за веће коришћење одсуства са рада по основу рођења и неге детета од стране очева, а по моделу примењеном у скандинавским земљама.

Током излагања експозеа, Ана Брнабић је навела да је Србија прва земља ван Европске уније која је увела Индекс родне равноправности. Подаци указују на то да Србија заостаје за европским стандардима у свим доменима родне равноправности осим у домену моћи, са великим јазом у доменима рада и новца. Због тога је Влада Републике Србије увела родно одговорно буџетирање и циљеве као што је постизање броја од 30% жена на руководећим местима у предузећима до 2020. године.

На плану популационе политике Влада је већ предузела низ мера – основан је Савет за популациону политику којим председава председник Владе и покренута је ревизија Стратегије подстицања рађања.

– Наставићемо да водимо одговорну политику. У првих 100 дана рада Владе утврдићемо најхитније мере популационе политике које могу дати резултате. То ће укључити и повећање финансијских трансфера усмерених ка породицама са децом, кроз измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом, али и успостављање равнотеже између породице и посла, кроз измене и допуне Закона о раду – навела је Ана Брнабић.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]