Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европска комисија и португалско председавање најавили Социјални самит у Порту

Објављено 19.01.2021.

eu_flag_ilustracijaПредседник Владе Португала Антонио Коста и председница Европске комисије Урсула вон дер Лејен позвали су шефове држава или влада ЕУ, институције ЕУ, социјалне партнере и друге кључне заинтересоване стране на Социјални самит који ће се одржати у Порту, 7. маја 2021. године. Позив се поклапа са посетом председника и чланова Колегијума комесара Лисабону уочи почетка португалског председавања Саветом Европске уније.

Социјални самит биће усмерен на начине за јачање социјалне димензије Европе како би се суочила са изазовима које носе климатске промене и дигитална транзиција, ради обезбеђивања равноправних могућности за све, као и да нико не би био заборављен. Надахнут је Акционим планом Комисије за спровођење Европског стуба социјалних права, чије представљање је предвиђено током наредних недеља. Акциони план ће подсетити на активности за спровођење које су извршене до сада и утврдити наредне активности ЕУ за претварање обавеза које су већ подржали лидери ЕУ у конкретне активности.

Зелена и дигитална транзиција мењају начин на који живимо и радимо, и морамо да се прилагодимо на ове промене. Како бисмо изашли из кризе коју је покренула пандемија вируса COVID-19, неопходан нам је опоравак који је инклузиван, одржив и отпоран. Ово захтева подједнако усмерење и на социјалне и на економске аспекте, као и сарадњу свих партнера.

Председница Европске комисије Урсула вон дер Лејен изјавила је: „Европа се бави људима. Баци се радницима, малим предузећима. Бави се приликама за млађе генерације. Бави се солидарношћу у време кризе. Због тога је Социјални самит у Порту, у мају, толико важан. Послаћемо веома јак политички сигнал: Европска унија подстиче опоравак који у средиште поставља људе и њихово благостање.“

Председник Владе Португала Антонио Коста изјавио је: „Потребно је да се заједнички обавежемо да Европски стуб социјалних права претворимо у стварност, и због тога намеравамо да окупимо лидере ЕУ, институције, социјалне партнере и цивилно друштво на Социјалном самиту у Порту. Социјална димензија ЕУ је од апсолутно кључног значаја да би се обезбедило да двострука транзиција која је потребна нашем друштву буде праведна и инклузивна, тако да нико не остане заборављен.“

Даљи напредак Европског стуба социјалних права

Претходни Социјални самит ЕУ одржан је у новембру 2017. године у Гетеборгу, и његов резултат био је проглашење Европског стуба социјалних права.

У својој Стратешкој агенди за период 2019-2024. године Европски савет нагласио је потребу да се спроведе Европски стуб социјалних права. Сада је време да се обавеза претвори у акцију, надахнуту предстојећим Акционим планом Комисије за спровођење Стуба. Социјални самит ЕУ у Порту покренуће политички дијалог на највишем нивоу о начинима за оживљавање нашег европског социјалног модела и обликовању визије за 2030. годину.

Социјални самит обухватиће две манифестације. На дан 7. маја 2021. године биће одржана конференција на високом нивоу, усмерена на Акциони план за спровођење Европског стуба социјалних права, након чега ће уследити неформални састанак шефова држава или влада 8. маја.

Велики део Социјалног самита биће преношен уживо путем интернета, те ће људи широм Европе имати прилике да се укључе у дискусије које ће утицати на њихову свакодневицу, као што су радна места, праведни услови рада, једнаке могућности, боље здравство и социјална заштита.

Више информација на ec.europa.eu

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]