Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европски инвестициони фонд обезбедио 10 милиона евра за повољније кредите микро предузећима у Србији

Објављено 03.08.2020.

zanat - ilustracijaЕвропски инвестициони фонд (ЕИФ), као део групације Европске инвестиционе банке, потписао је са Opportunity банком а.д. Нови Сад (ОБС) зајам вредан 10 милиона евра намењен финансирању око 4.000 српских микро предузећа из руралних области. Средства која ће бити доступна под условима повољнијим од тржишних обезбеђена су у оквиру финансијског инструмента EaSI, којим Европска унија пружа подршку запошљавању и социјалним иновацијама. Ово је први зајам икад потписан у оквиру овог финансијског инструмента и то први пут у Србији, од укупно 34 земаља које имају приступ овом фонду.

Могућност да аплицирају за ову кредитну линију Opportunity банке а.д. Нови Сад имаће микро и мала предузећа, самозапослени и предузетници из руралних области, као и пољопривредна домаћинства и мала сеоска газдинства. Банка ће својим клијентима обезбедити и бесплатну едукацију за унапређење менаџерских вештина кроз платформу за предузетнике samsvojgazda.rs.

Програм за запошљавање и социјалне иновације (EaSI) подржава циљеве ЕУ који се односе на висококвалитетно запошљавање, одговарајућу друштвену заштиту, борбу против друштвене искључености и сиромаштва, као и побољшање радних услова. Основа програма EaSI под називом Микро финансирање и социјално предузетништво састоји се од низа финансијских инструмената које финансира Европска унија, а којима управља Европски инвестициони фонд.

Програм EaSi је осмишљен тако да подржи финансијске посреднике како би могли да обезбеде микро кредите за предузетнике или да финансирању друштвено одговорне компаније. Циљ је да се рањивим групама олакша приступ микро зајмовима како би покренуле сопствено пословање, као и микро предузећима кредитирањем до 25.000 евра.

Извршни директор ЕИФ-а Ален Годар изјавио је: „Овај зајам из фонда EaSI омогућиће ЕИФ-у и ОБС да помогну предузетницима са отежаним приступом финансијама, у које спадају и мали пољопривредници широм Србије. На тај начин се поспешује развој микрофинансијског сектора у Србији, јача конкурентност, очување послова, и унапређује квалитет живота малих предузетника у локалним заједницама.”

Николас Шмит, комесар за запошљавање и социјална права, истакао је: „Задовољство ми што је потписан овај први зајам у оквиру новог EaSI финансијског инструмента, чиме је Србија постала прва земља која ће имати користи од овог програма за помоћ локалној економији. У овим тешким временима, ЕУ одлучно наставља да олакшава приступ микро финансијама, чиме подржава стварање нових радних места, једнаких могућности и финансијске инклузије – такође и на локалном нивоу – као део иницијативе за опоравак Западног Балкана.”

Владимир Вукотић, председник извршног одбора ОБС, изјавио је: „Подршка микро предузетницима и малим пољопривредницима је одувек био приоритет ОБС, јер је наша мисија повећање запослености и развој руралних заједница кроз кредитирање оних који имају отежан приступ кредитима. У овом тренутку та стратегија има још већи значај због економске кризе која је успорила пословну активност и додатно отежала пословање микро и малих бизниса и пољопривредних газдинстава.”

Европски инвестициони фонд (ЕИФ) је део Европске инвестиционе банкарске групе. Његова главна мисија је да европским микро, малим и средњим предузећима олакша приступ финансијским средствима. ЕИФ осмишљава и развија ризични капитал и капитал за раст, јемства и инструменте микро финансирања који су специфично усмерени на тај тржишни сегмент. У тој улози ЕИФ подржава  циљеве ЕУ-а за подстицање иновација, истраживања и развоја, предузетништва, раста и запошљавања.

Европска инвестициона банка (ЕИБ) је банка Европске уније. То је институција за дугорочне позајмице Европске уније и једина је банка у власништву њених држава чланица која уједно и представља њихове интересе. Она чини дугорочно финансирање доступним за стабилно улагање да би допринела циљевима политике ЕУ. ЕИБ блиско сарађује са осталим институцијама ЕУ како би реализовала политику ЕУ.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]