Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Европљанке ће до краја године радити бесплатно

Објављено 07.11.2017.

jednakost - ilustracijaС обзиром да је просечна сатница жена у Европи за 16,3% мања него сатница мушкараца, Европљанке ће од 3. новембра до краја године заправо радити бесплатно. Европска комисија оштро осуђује ту неправду и најављује акциони план за борбу против неједнаких плата жена и мушкараца. Истовремено се у новом глобалном истраживању упозорава да ће женама широм света бити потребно више од два века да достигну једнакост на радном месту.

Европски дан једнаких плата, који ове године пада 3. новембра, означава дан у години када жене, због мањих плата него што имају њихове мушке колеге, почињу да раде практично бесплатно.

Иако су у ЕУ жене по образовању једнаке или чак образованије од мушкараца, то се не види на тржишту рада. У 2016. је 33% жена а 29% мушкараца у ЕУ имало завршено високо образовање. Истовремено је стопа запослености жена била за 11,6 процентних поена мања него код мушкараца.

Жене такође нису довољно заступљене на највишим позицијама у највећим компанијама у ЕУ – међу 14 председника управа само је једна жена и такође је жена само један од 20 извршних директора.

У заједничком саопштењу први потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс, комесарка за запошљавање и социјална питања Маријан Тисен и комесарка за правду Вера Јурова истакли су да је родна равноправност, укључујући исте плате за жене и мушкарце, једна је од основних вредности ЕУ али да је то и даље далеко од реалног стања.

“То значи да жене два месеца годишње раде бесплатно у поређењу са њиховим мушким колегама. То је шокантна и неприхватљива неправда у Европи у 21. веку”, навели су високи европски званичници.

Они су у саопштењу ЕК поводом Европског дана једнаких плата такође најавил да ће за неколико недеља представити Акциони план за борбу против родног јаза у платама.

У свету ће жене за 217 година имати плате као мушкарци

Истовремено се у новом истраживању Светског економског форума (СЕФ) упозорава да ће женама широм света бити потребно више од два века да достигну једнакост на радном месту.

То истраживање показало је да ће за уклањање диспаритета у платама и могућностима за запошљавање између мушкараца и жена бити потребно 217 година. У истраживању из 2016. године рачунало се да ће за то бити потребно 170 година.

Када се узму у обзир и други индикатори, попут приступа здравству и образовању и учешћа у политичком животу, затварање јаза између мушкараца и жена потрајаће 100 година према 83 године, колико се очекивало пре годину дана.

СЕФ ради глобални индекс родне равноправности од 2006. а најновији, објављен 1. новембра, први је у којем је “спор али стабилан напредак” ка једнакости жена и мушкараца заустављен.

“У 2017. нисмо уочили напредак према једнакости. Родна равноправност је и морални и економски императив. Неке земље су то схватиле и сада убирају дивиденде од проактивних мера предузетих на искорењивању родне неједнакости”, истакла је шефица СЕФ за образовање, родну једнакост и рад Садиа Захиди, пренео је британски Гардијан.

Затварање јаза у родној равноправности, посебно у економској сфери, не само да би много допринело на социјалном нивоу већ би, како указују из СЕФ, могло да донесе економијама милијарде долара.

Како се наводи у извештају, нова истраживања показују да би постизање економске једнакости жена и мушкараца могло да дода 250 миијарди долара на бруто домаћи производ (БДП) Велике Британије, 1,75 хиљада милијарди на БДП САД, 550 милијарди Јапану, 320 милијарди Француској, 310 милијарди Немачкој а Кини 2,5 хиљада милијарди.

“До 2025. би глобални БДП могао да буде увећан за 5,3 хиљаде милијарди долара ако би се у истом периоду смањио јаз између мушкараца и жена у економском партиципирању за 25%”, истиче се у извештају СЕФ.

Србија се попела за 8 места

Јаз између мушкараца и жена је у истраживању које је обухватило 144 земље калкулисан на основу индикатора економије, здравства, образовања и политике.

Исланд је први по индексу родне равноправности јер је уклонио 88% јаза између мушкараца и жена и ту позицију држи већ девет година. На другом и трећем месту глобалне листе су Норвешка и Финска, четврта је Руанда а пета Шведска. Јемен је последњи на листи.

Међу првих 10 су и Никарагва, Словенија, Ирска, Нови Зеланд и Филипини, Француска је 11. а Немачка 12.

Од 20 западноевропских земаља, девет је напредовало а остале су назадовале на листи. Најслабије у том региону пласиране су Грчка (на 78. месту гобалне листе), Кипар (92) и Малта (93).

Србија је по родној равноправности у новом извештају 40. од 144 земље, 2016. је била 48. од исто толико земаља, 2015. на 45. месту међу 145 земаља а 2014. године 54. међу 142 земље.

По критеријуму економске равноправности жена и мушкараца Србија је на 72. месту у свету, по равноправности у области здравља са још низом земаља дели прво место у свету, у домену образовања је 47. а по политчкој оснажености односно учешћу жена у политици 38.

Једина боље рангирана од Србије по родној равноправности у окружењу је Албанија, на 38. месту. Хрватска је 54. у свету, Босна и Херцеговина 66, Македонија 67. а Црна Гора 77.

Извор: EURACTIV.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]