Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ мора хитно да смањи незпосленост младих

Објављено 18.11.2013.

eu_flagЕвропски лидери су се на скупу о запошљавању младих 12. новембра у Паризу сложили да је неопходно што пре деловати како би се смањио број незапослених у популацији млађој од 25 година. Лидери чланица ЕУ нису најавили нове програме за запошљавање младих већ су многи од њих изразили уверење да ће постојећи планови преокренути тренд у наредне две године. Према званичним подацима, у септембру је око 5,6 милиона или 23,5% младих Европљана било без посла, док је пре годину дана та стопа износила 23,1%. У САД је стопа незапослености међу младима 16%.

“Морамо брзо деловати јер је ствар хитна, не можемо напустити једну генерацију”, рекао је француски председник Франсоа Оланд (Francois Hollande) на конференцији за новинаре после састанка коме су присуствовали шефови влада или држава 24 чланице ЕУ, као и министри рада.

Стопа незапослености међу младима у чланицама ЕУ повод је за забринутост да ће цела генерација остати ван тржишта рада што ће се дугорочно одразити на раст у тим земљама. Према проценама, мала стопа запосленост међу младима годишње кошта Европу 153 милијарде евра. Само 34% особа старости од 15 до 29 година у ЕУ је запослено, наводи агенција Асошиејтед прес.

Подаци указују на значајне разлике међу чланицама. Немачка са 7,7% има најмању стопу незапослености међу младима, док је у Француској незапослено 25% млађих од 25 година. Грчка и Шпанија се боре са рекордним стопама вишим од 56%, а седам чланица ЕУ имају стопе незапослености више од 30%.

Оланд је рекао да је договорено да се у наредне две године обезбеди да ниједан млади Европљанин не буде дуже од 4 месеца без посла или обуке.

Он је рекао да су се лидери ЕУ договорили да оне чланице које до краја године припреме акционе планове за борбу против незапослености међу младима могу да почну да повлаче средства које је ЕУ издвојила за запошљавање младих.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо (Jose Barroso) је рекао да ће већи део средстава зависити од чланица. “Мора се бити конкретан и брзо остварити резултате”, рекао је он.

У оквиру Иницијативе за запошљавнаје младих ЕУ је издвојила шест милијарди евра, а та средства ће почети да се користе од 1. јануара. Укупно 45 милијарди евра ће бити од 2013. до 2015, бити уложено за запошљавање младих.

“Без раста, неће бити посла за младе. Политика не ствара радна места већ то чине предузећа”, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел која је 3. јула у Берлину организовала прву конференцији о запошљавању младих.

“У 2014. незапосленост ће бити нажалост и даље сувише висока али постоји перспектива, постоји нада”, рекао је председник Европског савета Херман Ван Ромпеј (Rompuy), преноси агенција Фрасн прес.

Председник Европског парламента Мартин Шулц (Schulz) је рекао да је самит у Паризу “само по себи сигнал пошто су шефови влада и држава показали да незапосленост међу младима узимају за озбиљо”. “То је изазов ЕУ!”, додао је он.

Пре конференције Оланд се састао са делегацијом младих Европљања који су учествовали на “алтернативном самиту” са Европском конфедерацијом синдиката. Они су затражили од лидера ЕУ да одмах делују и да престану са штедњом.

Извор: АФП и АП, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]