Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЕУ подршка развоју микро и малих предузећа кључних за економски раст и повећање запослености

Објављено 22.02.2019.

Uručeni ugovori za 38 preduzeća iz Zaječarskog, Jablaničkog, Nišavskog, Pirotskog, Pčinjskog i Topličkog okrugaУручени уговори за 38 предузећа из Зајечарског, Јабланичког, Нишавског, Пиротског, Пчињског и Топличког округа

„Европска унија (ЕУ) пружа подршку микро и малим предузећима која чине 90 посто свих предузећа и стуб су привреде како у Србији тако и у земљама ЕУ“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици приликом уручивања уговора о донацији првој групи од 38 од укупно 106 предузећа са југа Србије чији су пројекти одобрени преко програма ЕУ ПРО.

„Подршком вашим предузећима показујемо да ће добре идеје увек имати подршку, а да ви сами морате да стварате будућност, водите своја предузећа и запошљавате људе. Европска унија је ту да вам преко програма ЕУ ПРО помогне да реализујете своје идеје и претворите их у пословне прилике“, поручио је шеф Делегације ЕУ предузетницима и предузетницама и додао да ће Европска унија наставити да помаже овај део земље кроз своје политичке, финансијске и социјалне инструменте.

Европска унија је са више од два милиона евра подржала микро и мала предузећа са југоистока и југозапада Србије имајући у виду да су она кључна за постизање привредног раста и отварања нових радних места. Предузећа, која се претежно баве производњом хране, намештаја, текстила и одеће, прерадом дрвета и метала, добиће нову опрему и тако повећати своју производњу и квалитет производа, а већ у првој  години запослити 255 људи, што чини повећање од 25 процената у односу на тренутни број запослених.

Микела Телатин, шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS) у Србији, која спроводи ЕУ ПРО програм, поручила је награђеним предузећима да је важно да дају добре примере у својим заједницама и промовишу позитивне промене које доприносе бољем животу грађана и грађанки.

„UNOPS ће кроз имплементацију ЕУ ПРО програма стварати синергију тако што ће промовисати предузетништво, развој локалне и економске инфраструктуре и социјалну кохезију и унапређивати квалитет живота становништва. То је уједно и мандат UNOPS-а – подршка људима да стварају бољи живот а земљама  да остваре одрживи развој“, рекла је Микела Телатин.

Позив је спроведен у сарадњи са Министарством за европске интеграције, Министарством привреде, Развојном агенцијом Србије, регионалним развојним агенцијама и привредним коморама, а значајну подршку су пружиле и локалне самоуправе укључене у спровођење програма ЕУ ПРО.

„Овакви подстицаји које пружа Европска унија доприносе напорима локалне самоуправе да се унапреди развој општине, а драго ми је да је чак пет предузећа из Бујановца и једно из Прешева добило подршку“, рекао је Шаип Камбери, председник општине Бујановац.

Шеф Делегације ЕУ амбсадор Сем Фабрици је раније током дана у Врању заједно са градоначелником Слободаном Миленковићем обишао нову зграду хируршког блока чију изградњу је подржала ЕУ.

„Овај пројекат је био заиста важан имајући у виду чињеницу да Врање представља регионални здравствени центар који пружа здравстене услуге за више од 250.000 становника“, рекао је амбасадор Фабрици, додајући да је Хируршки блок увео здравствени систем Врања у 21. век.

„Захваљујући средствима Европске уније, Владе Србије и локалне самоуправе сада Град Врање и Пчињски округ, као осигураници из Косовско-поморавског округа имају добар, савремени хирурушки блок, а запослени имају изузетно добре услове за рад”, рекао је градоначелник Врања Слободан Миленковић.

Градоначелник је изразио наду да ће се у наредном периоду уз подршку Владе Србије, а на основу пројектно-техничке документације чију израду је финансирала ЕУ, реконструисати и стари део болнице и тако добити функционалан комплекс између стационарног дела болнице и хируршког блока који се простире на око 6.000 квадрата, има осам операционих сала, интензивну негу и ургентну медицину.

„У свим деловима земље неопходна је добра координација између централних и локалних нивоа власти, приватног сектора и цивилног друштва, који сви заједно морају да раде на друштвеном и економском развоју земље. И ја се надам да ће тај заједнички уложен труд ускоро довести Србију до чланства у ЕУ“, закључио је амбасадор Фабрици.

Амбасадор ЕУ Сем Фабрици се током посете југу Србије у Бујановцу такође састао са председником општине Шаипом Камберијем, као и председником Националног савета албанске националне мањине Рагмијем Мустафом, а имао је састанак са проф. Зораном Станковићем, председником Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS).

Извор: ЕУ ПРО

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]