Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Женева: Успешан дијалог између делегације Републике Србије и Комитета за права особа са инвалидитетом

Објављено 08.04.2016.

delegacija_zeneva_izvestaj_osiДводневни дијалог између делегације Републике Србије и Комитета за права особа са инвалидитетом у вези са применом Конвенције о правима особа са инвалидитетом  у Србији успешно је завршен у Женеви.

Делегација Србије је представила мере које су предузете на усаглашавању закона и политика са одредбама Конвенције, како се они спроводе у пракси, дат је преглед остварених резултата у погледу унапређења положаја особа са инвалидитетом, као и приказ уочених проблема и недостатка у приступу спровођења преузетих обавеза. Дијалогу су присуствовали и представници Заштитника грађана и Националне организације особа са инвалидитетом.

Србија је истакла посвећеност и напоре да заштити и осигура пуно и једнако уживање права и основних слобода особа са инвалидитетом и пружила уверавања Комитету да ће и даље радити на унапређењу њиховог положаја и остваривању циљева Конвенције за права ОСИ.

Шефица делегације Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права истакла је да је у Србији успостављен законодавни, стратешки и институционални оквир за заштиту права особа са инвалидитетом.

Пауновић је истакла да је за Владу Републике Србије посебно значајна сарадња која је остварена са Националном организацијом особа са инвалидитетом, независним државним органима и локалним самоуправама у циљу побољшања положаја особа са инвалидитетом.

Она је навела да Србија свесна постојећих изазова остаје доследна у напорима да испуни међународне обавезе и стандарде, нарочито у сфери унапређења људских права и слобода особа са инвалидитетом.

Пауновић је указала Комитету да Иницијални извештај не садржи детаљне информације о примени Конвенције на Косову и Метохији, уз образложење да поред чињенице да је Косово и Метохија саставни део територије Републике Србије, као земља уговорница, Република Србија није у могућности да прати примену Конвенције за права особа са инвалидитетом на Косову и Метохији с обзиром да је, на основу Резолуције 1244 (1999) Савета безбедности Уједињених нација, управљање Покрајином у целости поверено Привременој административној мисији Уједињених нација на Косову (UNMIK).

С тим у вези, Пауновићева је позвала Комитет да затражи да UNMIK достави додатне информације о примени Конвенције на Косову и Метохији и на тај начин комплетира Извештај Републике Србије као државе уговорнице, као и да је Влада Републике Србије спремна да достави све информације које поседује и на тај начин допринесе раду Комитета у вези са разматрањем примене Конвенције за права особа са инвалидитетом.

Комитет је похвалио напоре које Србија спроводи у циљу унапређења положаја особа са инвалидитетом. Посебно је  истакнуто да је усвајањем Закона о употреби знаковног језика и Закона о кретању слепих особа уз помоћ пса водича Србија направила важан корак у циљу превенције дискриминације и стварању могућности за лакше остваривање права и равноправно учешће особа са инвалидитетом у заједници са осталим члановима друштва.

Република Србија је потписала Конвенцију о правима особа са инвалидитетом и Опциони протокол 17. децембра 2007. године, а ратификовала 31. јула 2009. године. Конвенцијом је предвиђено пуно и ефикасно укључивање особа са инвалидитетом у друштво на једнакој основи са осталим члановима друштва.

Влада Републике Србије усвојила је 10. маја 2012. године Иницијални извештај о примени Конвенције о правима особа са инвалидитетом, који је прослеђен надлежном уговорном телу УН, а на седници Владе Републике Србије одржаној 2. фебруара 2016. године усвојени су Одговори на додатна питања Комитета за права особа са инвалидитетом.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]