Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Завршетак Твининг пројекта за унапређење затворског система у Републици Србији који је финансирала ЕУ

Објављено 22.02.2019.

crime - ilustracijaЗавршетак пројекта „Унапређење капацитета затворског система у Републици Србији”, који је финансирала Европска унија, обележен је 20. фебруара. Пројекат је спровела Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде Републике Србије, у сарадњи са партнерским организацијама из Аустрије и Немачке.

Присутнима су се обратили министарка правде Републике Србије Нела Кубуровић, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији Матеја Норчич-Штамцар, амбасадор Немачке у Републици Србији Њ.Е. Томас Шиб, савезни министар Савезног министарства за уставна питања, реформе, дерегулацију и правду Републике Аустрије др Јозеф Мозер, помоћник министра финансија Републике Србије Марко Јовановић и Катарина Тегедер, координаторка за ЕУ Твининг и акцијске грантове Немачке фондације за међународну правну сарадњу (IRZ).

Резултате постигнуте током имплементације пројекта представили су лидерка пројекта државе чланице Криста Шипер и резидентни саветник на Твининг пројекту Самули Лаулума.

Циљ пројекта био је унапређење затворског система Републике Србије кроз пренос стручности и добре праксе развијене у затворским системима земаља чланица ЕУ.

Током 20 месеци трајања пројекта, стручњаци из Немачке фондације за међународну правну сарадњу у партнерству са Агенцијом за економску сарадњу и развој из Аустрије блиско су сарађивали са колегама и колегиницама из Управе за извршење кривичних санкција. Организовани су семинари за обуку, радионице, студијске посете и састанци у циљу побољшања запошљивости осуђених лица и унапређења услова живота и рада у затворском систему Србије.

Стручњаци на пројекту су радили и на побољшању организационих и техничких капацитета Центра за обуку и стручно оспособљавање Управе за извршење кривичних санкција у Нишу, који је одговоран за припрему и реализацију програма обуке за запослене у систему извршења кривичних санкција. Кроз овај пројекат, организована је обука за запослене у службама за обезбеђење, третман и здравствену заштиту. Обезбеђено је стручно усмерено образовање за осуђенице у Казнено-поправном заводу за жене у Пожаревцу.

С обзиром на процес придруживања Србије ЕУ, реформе затворског система у Србији морају испунити одговарајуће стандарде везане за кривично правосуђе, али и осигурати основна права осуђених лица.

Пројекат су спровеле Управа за извршење кривичних санкција, Немачка фондација за међународну правну сарадњу (IRZ) и Аустријска агенција за економску сарадњу (AED). Уговорно тело испред Србије је Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ Министарства финансија, које је одговорно за плаћања, рачуноводство, праћење и извештавање о спровођењу пројекта.

Укупна вредност пројекта износила је 1 милион евра, од чега је 950.000 евра финансирала ЕУ, а 50.000 евра је финансирала Република Србија.

Европска унија је највећи донатор у Србији, а у протеклих 19 година обезбедила је подршку нашој земљи у вредности од преко 4 милијарде евра.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]