Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Завршна конференција пројекта „Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији“

Објављено 06.02.2019.

Završna konferencija projekta „Nove mogućnosti za dostojanstven rad mladih u Srbiji“Завршна конференција пројекта „Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији“ одржана је 30. јануара у Клубу посланика у Београду. Учесници и учеснице су имали прилику да се информишу о данско-српској сарадњи на пољу запошљавања и запошљивости младих, док су социјални партнери представили свој рад на пројекту и конкретне мере које су предузете за побољшање услова рада младих у Србији. Гошће из Европске комисије и Солидар фондације из Брисела представиле су позитивне праксе из држава чланица Европске уније.

Конференцији је присуствовао и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, који је рекао да према подацима из децембра 2018. године удео младих у укупној незапослености износи 19,9%, док је у 2017. тај број био 22,4%. Он је истакао и да су отварање нових радних места, преквалификације и доквалификације важне како би се дала могућност младима на тржишту рада.

Клаус Ларсен Јенсен из Форума за међународну сарадњу (FIC) из Данске рекао је да незапосленост младих у земљама ЕУ износи око 16 одсто, а раније је била преко 20 одсто. Он је истакао да нека од добрих искустава примењених у Данској могу послужити и Србији као добар пример. Амбасадор Данске у Србији Андерс Хоугор рекао је да је дијалог социјалних партнера добар начин да се створи консензус и одреди смер којим држава треба да иде.

Председник УГС „Независност“ проф. др Зоран Стојиљковић рекао је да је важно омогућити достојанствен, а не прекаран и нестабилан рад, као и квалитетну и одрживу запосленост, што значи да млади не треба да раде на црно већ да буду пристојно плаћени. Стојиљковић је истакао да ће високо образоване и квалитетне раднике и раднице у Србији задржати само пристојан доходак, односно одговарајућа плата и изазовно радно место.

Потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије Душко Вуковић рекао је да треба наћи заједнички језик како би се креирао амбијент који би одговарао достојанственом раду. Он се сложио да није суштина у копирању успешних модела запошљавања из других земаља, већ у прилагођавању тих модела домаћим условима живота и рада.

Представница Генералног директората за запошљавање, социјална питања и инклузију при Европској комисија Ида-Марија Фалесен и Федерика Росато испред Солидар Фондације говориле су о политикама европске уније усмереним на побољшање квалитета живота и повећања запошљавања младих са конкретним примерима из Данске, Италије и Шпаније.

Пројекат „Нове могућности за достојанствен рад младих у Србији“ имао је за циљ да унапреди социјални дијалог и подстакне сарадњу социјалних партнера, а све у циљу заједничког деловања како би се нашла решења за смањење стопе незапослености младих у Србији. Циљ пројекта који је трајао две године био је јачање сарадње и социјалног дијалога у Србији кроз доношење и спровођење Споразума социјалних партнера о стварању могућности за достојанствен рад младих, који је потписан крајем прошле године.

Пројекат финансира CISU фонд у оквиру програма Министарства спољних послова Данске. Водећу улогу има FIC из Данске, невладина организација која је посвећена социјалном развоју и јачању инклузије. Партнери на пројекту у Србији су Унија послодаваца Србије, Савез самосталних синдиката Србије и УГС „Независност“. Имплементацију пројекта је координирало Удружење грађана Иницијатива за развој и сарадњу.

Извор: idcserbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]