Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Закључна запажања CEDAW у вези са Четвртим периодичним извештајем о примени Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена

Објављено 20.03.2019.

CEDAW - logoДржавна делегација Републике Србије представила је Четврти периодични извештај о примени Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена (2013-2018), у Женеви, 28. фебруара 2019. године, на 72. заседању Комитета за елиминисање дискриминације жена. Након претходног  разматрања државног и алернативних извештаја и одговора на додатна питања, као и интерактивног дијалога са делегацијом на поменутом заседању, Комитет је  8. марта 2019. године усвојио и Закључна запажања (CEDAW/C/SRB/SO/4).

Република Србија је, као држава чланица, у обавези да до подношења следећег периодичног извештаја првенствено усмери пажњу на реализацију конкретних препорука из наведених закључних запажања са посебном пажњом на ставове у приоритетним препорукама о чијем спровођењу је потребно известити Комитет до марта 2021. године.

У складу са чланом 21 став 1 Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена, Комитет може износити предлоге и опште препоруке засноване на периодичним извештајима и подацима добијеним од држава чланица. Такви предлози и опште препоруке биће унети у извештај Комитета, заједно са коментарима држава чланица.

Усвајањем општих препорука Комтет за елиминисање дискриминације жена је детаљно регулисао садржину и структуру извештаја и дао инструкције државама чланицама о томе какве информације, податке и објашњења треба да унесу у извештај. Од држава чланица се очекује да у својим извештајима узму у обзир све одреднице које се односе на чл. 1-16. Конвенције, да имају у виду све опште препоруке Комитета који се односе на те чланове, да дају објашњење у вези са евентуално стављеним резервама на поједине одредбе Конвенције, да наведу разлоге који отежавају испуњавање обавеза преузетих ратификацијом Конвенције, да наведу статистичке податке разврстане по полу и то у односу на сваки члан Конвенције. Комитет је до сада усвојио укупно 37 општих препорука. Списак свих препорука доступан је ОВДЕ.

Четврти периодични извештај о примени Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена Влада је усвојила на седници одржаној 27. јула 2017. године.

Република Србија подноси овај периодични Извештај у складу са чланом 18. Конвенције и препорукама из Закључних запажања Комитета за елиминисање дискриминације жена у вези са Другим и трећим периодичним извештајем о примени Конвенције о елиминисању свих облика дискриминације жена (CEDAW/C/SRB/CO/2-3).

Канцеларија за људска и мањинска права је координирала рад на овом документу и сачинила га у складу са смерницама Комитета за елиминисање дискриминације жена. У изради овог Извештаја учествовали су скупштински одбор за људска и мањинска права, сви релевантни републички и покрајински ресори извршне власти, Републички завод за статистику, Национална служба за запошљавање, Привредна комора Србије као и градска управа Града Београда. Такође, свој допринос су дале организације цивилног друштва: Амитy, Сецонс, …из Круга и Група 484.

Извештај је, у складу са Смерницама специфичним за споразум у погледу форме и садржаја периодичних извештаја које подносе државе уговорнице и са релевантим документима за његово разматрање, упућен Комитету за елиминисање дискриминације жена.

Преузмите документацију:

Преузето са civilnodrustvo.gov.rs, више информација на www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]