Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Запошљавање особа са инвалидитетом: Награда у праве руке

Објављено 15.07.2011.

У осам објеката компаније Metro, која послује у 30 држава света, у Србији, је 1.600 запослених од којих су 35 особа са инвалидитетом

У осам објеката компаније Metro, која послује у 30 држава света, у Србији, је 1.600 запослених од којих су 35 особа са инвалидитетом

«Metro Cash and Carry» добитник је признања (за 2010.) у категорији бизнис сектор као компанија која је упошљавањем особа са инвалидитетом препозната у Србији као позитиван пример борбе против дискриминације и пружања једнаких шанси.

Овог маја навршава се две године како је Скупштина Србије усвојила Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом. Свој мали-велики јубилеј, прву годину рада, ускоро слави Татијана Обрадиновић, која од јула прошле године ради у компанији «Metro Cash and Carry».

На месту – продавац непрехрамбене робе, Татијана је једна од 35 особа са инвалидитетом у фирми са чак 1.600 запослених!! Разлог за понос имају сви у највећој велепродајној компанија у нашој земљи.

Недавно је «Metro Cash and Carry» награђен годишњим признањем Коалиције против дискриминације, у категорији бизнис сектора – наградом за борбу против дискриминације за 2010.

Како каже Јелена Паројчић, виши руководилац људских ресурса ово је друга драга награда. Пре две године освојили су звање «Најбољи послодавац за ОСИ» у избору организованом од стране сајта Инфостуд. – Значајна су нам оба признања. Прво зато што су лауреати изабрани на основу анонимне анкета од стране саме запослених у компанијама широм Србије, појашњава она и додаје да овогодишња награда има своју тежину јер је предлог за именовање стигао из Удружења студената са хендикепом.

У складу са пословним принципима, ова компанија у свих осам објеката веома води рачуна о разноликости и једнаким могућностима; толеранцији и забрани дискриминације, а што је  у складу са интерним правилима компаније важећих за свих 30. држава где послују.

– Размењивали смо и искуства са колегама из Украјине код којих је такође одређен број радника са инвалидитетом. Едукујемо запослене, сви наши објекти поштују принципе архитектонске доступности за све , што олакшава да радни простор не мора додатно да се прилагођава ако упослимо радника са хендикепом.

Татијана Обрадиновић, из Белегиша, од средине јула прошле године ради на Одељењу непрехране

Татијана Обрадиновић, из Белегиша, од средине јула прошле године ради на Одељењу непрехране

Поносни су и што је у објектима Metroa сасвим уобичајено видети да глувонеми продавац услужује купце – на обострано задовољство.

У свих осам објеката «Metro cash and carry» особе са инвалидитетом раде као продавци на одељењима, оператери на улазу, месари, у финалној контроли, магацинима… Поштује се право на рад свакога и једнако са осталим запосленима вреднује њихово знање и вештине. Сарађују са организацијама које окупљају ОСИ, попут Савезом глувих и наглувих Београда, Домом за глувонеме у Крагујевцу, Удружењем студената са хендикепом…Служба Људских ресурса је у сталном контакту са Националном службом запошљавања; нарочито у градовима где се отварају нови објекти.

Тако је позив за посао у Метроу, Татијани Обрадиновић, из Белегиша стигао из локалног НЗС-а. Средином јула прошле године 21-годишња девојка је почела да ради на Одељењу непрехране (технички уређаји, канцеларијски материјал…)

– Завршила сам трећи степен текстилне струке у ШОСО «Антон Скала» у Старој Пазови. После годину дана на Бироу, позвали су ме на разговор. Не могу да опишем како сам била срећна када сам добила посао, искрена је Татијана. Додаје да јој није тешко што путује из Белегиша до Земуна, брзо се навикла на ношење униформе, а за колеге има само речи хвале. Не скрива ни да запослене у Одељењу људских ресурса доживљава као чланове породице који су ту да је саслушају, помогну па чак и када теме разговора нису само «пословне».

Мотивисана радом као продавац, открива и да је почела да, јер воли да црта, помало, код куће, скицира радна одела.

У компанији «Метро цасх анд царрy» планирају да до лета, када се отвара објекат на Видиковцу, бити запослено још четворо – петоро особа са инвалидитетом.

Metro Cash & Carry d.o.o. Beograd

Адреса: Аутопут за Нови Сад 120, 11.080 Београд

Tel: +381 (11) 3777-254

Fax: +381 (11) 3777-607

www.metro.co.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]