Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

За економско оснаживање жена на локалу 67 милиона динара

Објављено 17.06.2020.

Uručivanje ugovora za projekte ekonomskog osnaživanja ženaПотпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шефица Канцеларије UN Women Милана Рикановић, 11. јуна су уручиле уговоре о реализацији пројеката економског оснаживања жена за четири невладине организације, у вредности од 16 милиона динара.

Михајловић је истакла да Координационо тело за родну равноправност, Министарство за европске интеграције и UN Women трећу годину заредом реализују IPA пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности“, у оквиру ког су омогућени финансијски услови за оснаживање жена на локалу.

Пуно тога смо урадили на републичком нивоу, али то није довољно, морамо све активности спустити на локал и драго ми је што ћемо кроз ове пројекте подржати посебно рањиве категорије жена, као што су жене на селу, Ромкиње и жене са инвалидитетом, истакла је она.

Према њеним речима, за три године подржано је 16 невладиних организација са укупно 57 милиона динара, док је за унапређење родне равноправности у 20 локалних самоуправа издвојено 10 милиона динара.

Она је поновила да је родна равноправност један од приоритета Владе Србије и да ће, у сарадњи са организацијама цивилног друштва, положај жена на локалу бити побољшан.

Кроз пројекте које смо подржали неке жене ће уписати факултете, стећи додатне вештине, набавићемо опрему за прераду воћа и поврћа, обезбедити им обуке и менторски рад. Хвала министарки Јоксимовић на залагању што ћемо и у будућности наставити да радимо на овом пољу заједно, а све у циљу да се положај жена у Србији унапреди, нагласила је Михајловић.

Јоксимовић је изразила задовољство због тога што се већ три године конкретним пројектима из фондова Европске уније подржавају жене у Србији, и најавила да ће и кроз IPA 2019 бити издвојено два милиона евра за унапређење родне равноправности.

Женама отварамо простор у јавној сфери, али је њихов положај у породичним односима и даље оптерећен. Нажалост, многе жене се и данас одричу имовине, а то је капитал за оснаживање и стицање економске самосталности, рекла је министарка.

Како је нагласила, Србија ће наставити да прати и подржава европске трендове у погледу родне равноправности, који су у складу са Стратегијом за родну равноправност, коју је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила прошле године.

Рикановић је указала на то да је криза изазвана епидемијом коронавируса још једном показала да се родне неједнакости у кризним ситуацијама умножавају. Она је изразила задовољство због тога што ће и ове године одобрени пројекти допринети економском оснаживању жена и ублажавању последица које је изазвала епидемија.

Председница Удружења Ромкиња „Освит“ Ана Саћиповић изразила је захвалност потпредседници Владе и читавој заједници на подршци, уз напомену да је припадницама ромске популације неопходна помоћ.

Кроз овај пројекат 100 припадница ромске заједнице биће оснажено, навела је Саћиповић, објаснивши да је реч о женама које су екстремно сиромашне и нискообразоване и којима је подршка неопходна како би заузеле место у друштву које им припада.

Пројекат „Кључни кораци ка родној равноправности“ заједнички реализују Координационо тело за родну равноправност, Министарство за европске интеграције и UN Women, уз финансијску подршку Европске уније.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]