Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Изазове пандемије смо искористиле да унапредимо економски положај пољопривредница

Објављено 21.08.2020.

Jelena Ružić - Beogradski IgniteТранскрипт говора Јелене Ружић на 43. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 8” (8. јун 2020. године)

Председница сам и једна од оснивачица Женског удружења Колубарског округа (ЖУКО), основаног 2013. с циљем унапређења положаја жена.

Највише смо, међутим, фокусирани, што је и нормално, на локал. Пре 10 месеци отпочели смо с пројектом „Економско оснаживање жена у пољопривреди“, који је подржан од стране Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (UN Women), а финансира га Европска унија. Овај пројекат имао је у плану три фазе: прва фаза је била едукација; друга фаза умрежавање пољопривредница, а трећа фаза била је израда анализе кроз родно одговорно буџетирање, да бисмо на тај начин омогућили пољопривредницама да се боље позиционирају и то се заиста и догодило.

Укључили смо 122 пољопривреднице с територије Уба, Лајковца, Љига, Ваљева, Мионице и Осечине и кренули с едукацијом. Онда смо прешли на фазу умрежавања. Шта је она подразумевала? Пре свега то да жене добију платформу кроз коју ће моћи да се повезују, представљају добављачима, размењују идеје, добијају савете једне од других и да негде њих промовишемо као такве. Таман кад смо кренули у тај круг, који је требало да буде фантастичан, задесила нас је корона.

Ми смо у том периоду били у сталној комуникацији преко Viber-а са свим пољопривредницама које су укључене и почели смо да добијамо информације какво је стање на терену. Ове жене су се, поред онога с чиме смо се сви ми носили, бориле с основним егзистенцијалним питањима. У смислу да велики број њих производи робу пластеничке производње, рано поврће и расадни материјал, нешто што не може да чека на продају. Затворене су биле пијаце, забрањено кретање након одређеног сата, жене преко 65 година нису уопште могле да се крећу. Снижене су биле цене откупа па смо размишљали шта да радимо. Наш први потез био је да упутимо отворено писмо министру Недимовићу, у ком ћемо му представити проблеме с којима се пољопривреднице носе и замолити за брзу реакцију. Међутим, како нисмо имали времена да чекамо на његову одлуку, решили смо да платформу, намењену за повезивање, искористимо и покренемо online продавницу за продају производа пољопривредница с територије Колубарског округа и она је 22. априла почела да ради на адреси zuko.rs.

Jelena Ružić - 43. Beogradski Ignite "Uključi se online 8"Ми смо тада имали само 10 производа на платформи – имали смо пет купаца и нама је то било слатко и симпатично. Нас две селе смо у ауто и пошле за Београд да развеземо ту робу. Међутим, онда је цела прича добила подршку медија, као и подршку других организација и почео је да се дешава прави медијски бум. Уместо да ми зовемо медије, као што је то до сада био случај, медији су звали нас и кренула је прича о ангажовању пољопривредница из женског удружења с намером да помогне женама с територије Колубарског округа које су носиоци или власнице пољопривредних газдинстава.

Сходно порасту популарности, долази до наглог скока продаје производа. Оно с чим ми нисмо знали како да се носимо била је достава, јер пет достава је једна ствар, а 50 сасвим друга и морали смо да нађемо ad hoc решења – где ускладиштити робу, на који начин, како паковати, како обележити, како производе који су осетљиви доставити купцу, а да се не покваре и тако даље. Обратили смо се за помоћ UN Women и питали шта да радимо. Они су били врло отворени и рекли да средства која нисмо утрошили у пројекту због пандемије можемо да искористимо за доставу, дакле, за гориво и сва остала средства која су потребна за доставу производа.

Тренутно имамо 30 газдинстава у власништву жена која функционишу преко платформе, где оне представљају своје производе, рекламирају се и директно презентују купцима оно што могу да им понуде. Укупно 150 различитих производа изложено је на платформи и свако место на територији Колубарског округа бави се различитом радиношћу, па сходно томе имамо различите производе. Платформа је покренута 22. априла, пре три дана смо имали промет од 829.824,00 динара, односно 520 пласираних поруџбина до купаца. Јуче су званично пољопривреднице саме преузеле да воде платформу. Ми више нисмо неко ко им помаже директно, али их менторишемо у наставку рада.

Купујући на zuko.rs директно подржавате пољопривреднице у њиховом раду, а уједно сте сасвим сигурни одакле потиче храна која стиже на вашу трпезу.

***

43. Beogradski Ignite "Uključi se br. 8"Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 8“ који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“ одржан је 8. јуна и то је први догађај овог типа који је одржан на online платформи. Организацију Београдског Ignite-а о социјалном укључивању подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја, који је организован у складу са препорукама о дистанцирању током пандемије, био је да осветли различите аспекте социјалног укључивања током пандемије COVID-19, те да на тај начин укаже на тренутну ситуацију о положају рањивих група у овим условима, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Јелена Ружић је једна од покретачица платформе ЖУКО за продају производа пољопривредница са територије Колубарског округа. Мотивишу је оптимизам и енергија жена са села, њихова снага и воља да се боре и унапређују свој рад на газдинствима. Верује да је основа равноправности економска сигурност сваке жене и пружање прилика да остваре своје потенцијале, какви год они били.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]