Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Кад порастем бићу… срећна и свој

Објављено 16.08.2018.

Kad porastem biću...Овако је изгледао први едукативни камп „Кад порастем бићу…” на тему образовања за каријеру у Србији…

Први едукативни камп „Кад порастем бићу…“ на тему образовања за каријеру завршен је 14. августа. Камп је одржан у Мокрин House-у на иницијативу непрофитне Организације за развој каријере и омладинског предузетништва Connecting из Панчева, која се залаже да свака млада особа у Србији разуме своје таленте и самостално донесе одлуку шта жели да буде кад порасте.

– Приметили смо да млади не могу да раде оно што воле, да су по завршетку школовања дуго у потрази за послом или да одлазе из Србије и то смо желели да исправимо. Да срушимо стереотипе и инспиришемо младе да преузму одговорност за свој живот и остваре своје супер идеје – рекао је један од организатора.

У кампу је 14 младих, изузетно мотивисаних тинејџера и тинејџерки из Јужног Баната, Београда, Ниша, Крагујевца и Новог Сада, радило на себи и откључавању својих креативних потенцијала, учило како да учи, пронађе и користи информације, направи бизнис план за своје идеје и да научи како да самостално и промишљено доноси одлуке.

Процес самоспознаје водила је Дејана Балтес, породична психотерапеткиња и дугогодишња омладинска радница. Полазници/е су потом, уз подршку Марка Батура, дипломираног дефектолога, стицали вештине за 21. век, и у овом делу програма фокус је био на унапређењу техника учења. У томе како да пронађу и користе информације помогла им је Бојана Јевтовић, дипломирана политиколошкиња и пројектна менаџерка у Фондацији „Ана и Владе Дивац”. Сви полазници/е кампа упознали су се и са концептом „добрих“ бизниса током радионица које је водила Соња Дакић, предузетница и оснивачица компаније Дај дај д.о.о, једног од најуспешних друштвених бизниса у региону.

– Веома сам задовољан како је прошао камп. Стекао сам нове другаре и пуно тога сам научио о себи. Сада боље разумем ко сам и осећам да могу све! – рекао је Петар на крају кампа.

Циљ „Кад порастем бићу…” програма и кампа је да помогне младим особама да откључају своје креативне потенцијале и у односу на њих донесу одлуку шта желе да буду кад порасту.

Добра атмосфера током кампа сведочи колико је организациони тим Connecting-а уложио труда да све прође у најбољем реду. Важно је истаћи и да је учешће на кампу било бесплатно и да је свим учесницима/ама и менторима/кама био обезбеђен и бесплатан превоз из Панчева и Београда. Сузе радоснице на крају, загрљаји и држања за руке показују да је камп био пун погодак.

– Ове младе особе су изврсне, невероватно је колико су талентеване, позитивне и што је најбоље од свега колику жељу за учењем имају. Они нам дају веру и наду да истрајемо и будемо бољи сваке наредне године. Без њих не би било „Кад порастем бићу…” кампа – рекао је Дениз Хоти, један од организатора кампа.

Први едукативни камп на тему образовања за каријеру обележило је и снимање документарног филма „Образовање за 4.0 револуцију“. Поред „Кад порастем бићу…” програма, у филму ће се представити и друге иницијативе које се залажу за унапређење образовања: Design for Change, Designthon Works, Social Impact Award, Share Square, Достигнућа Младих Србије и многи други.

Образовни програм „Кад порастем бићу…” награђен је 2017. године другим местом на Националном такмичењу примера добрих пракси у области каријерног вођења и саветовања, у организацији Euroguidance центра уз подршку Фондације Темпус.

Партнери на овом значајном и запаженом пројекту су Електротехничка школа “Никола Тесла”, Техничка школа „23. мај“ из Панчева, Канцеларија за младе града Панчева, Центар за друштвено одговорно предузетништво, Мокрин House и Via Acedemica, а велику подршку пружили су Град Панчево, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU), Национална асоцијација практичара/ки омладинског рада (НАПОР), Канцеларија за младе града Панчева, ЕУ пројекти, Достигнућа младих, Инфостуд, Данијела Commerce д.о.о., Оригинал магазин, Голуб taxi, као и бројни медији, институције, предузећа и организације са територије града Панчева.

Извор: www.connecting.org.rs

Kad porastem biću...

Kad porastem biću...

Kad porastem biću...

Kad porastem biću...

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]