Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Конкурс за трећу генерацију учесница Рок кампа за девојчице (рок: 26.5.2019)

Објављено 23.05.2019.

Rok kamp za devojčiceТрећи Рок камп за девојчице биће одржан у Књажевцу од 14. до 20 јула 2019. године. Конкурс за овогодишње учеснице отворен је од 6. до 26. маја, а у истом периоду, по први пут, биће отворен и конкурс за менторке са којима ће девојчице учити да свирају на инструментима.

Рок камп за девојчице је непрофитни програм намењен девојчицама узраста од 11 до 14 година из свих делова Србије које се интересују за рок музику. Током 7 дана учеснице ће учити основе или усавршавати свирање гитаре, бас гитаре, бубњева или клавијатура, а по први пут ове године, неке од девојчица имаће прилику да науче основе концертне продукције и подешавања звука. Девојчице ће заједно направити своје бендове са којима ће вежбати, а последњег дана кампа сваки бенд ће извести по једну песму на концерту отвореном за публику.

Поред радионица инструмената и заједничких проби, у програм су укључене и радионице певања, писања текстова, компоновања, као и упознавања са музичком и техничком опремом. На кампу ће гостовати и друге музичарке и музичари од којих ће учеснице моћи да сазнају како су изгледали њихови музички почеци, али и да добију корисан савет о даљем напредовању и раду. Менторке и гостујући едукатори/ке ће са девојчицама разговарати о предрасудама и стереотипима, радити на њиховом самопоуздању и треми, али и охрабривати њихове таленте и потенцијале.

Последњег дана кампа, 20. јула, у Књажевцу ће се одржати јавни наступ девојчица, на којем су добродошли родитељи/старатељи, баке и деке, породице, пријатељи/це, медији и сви заинтересовани!

За учешће о кампу музичко образовање девојчица није пресудно, као ни поседовање сопственог инструмента (ако девојчица има свој инструмент слободно може да га понесе и на њему свира током кампа). Потребно је само да девојчица буде музикална и има осећај за ритам.

Ове године моћи ће да се пријаве и учеснице из претходне две генерације и то искључиво за секцију концертне продукције и подешавања звука.

Посебно су добродошле девојчице које желе да се баве рок музиком, али нису имале прилику да то своје интересовање развијају. Девојчице које се на неки начин разликују од већине организатори посебно подстичу да се пријаве на камп. Никакве личне карактеристике неће бити повод за дискриминацију: националност, вероисповест, физичке карактеристике и друго. Важно је да девојчица разуме српски језик и да има физичке могућности да свира изабрани инструмент. Посебно се охрабрују девојчице из мањих места у Србији, удаљене од великих градова.

Овогодишњи новитет у оквиру Рок кампа јесте то да ће за учешће у кампу моћи да се пријаве и музичарке које желе да буду менторке девојчицама и да их током трајања кампа у Књажевцу уче свирању инструмената. На конкурс се могу пријавити музичарке које свирају гитару, бас, бубањ и клавијатуре.

Кликните да приступите пријави за менторке.

Начин пријављивања

Пријаве се шаљу тако што:

  1. Родитељ или законски старатељ попуњава online пријавни формулар
  2. Девојчица сними кратак видео (до 5 минута) у којем се представи и одговара на питања:
    a) Да ли се бавиш музиком и на који начин?
    b) Зашто желиш да учествујеш на Рок кампу за девојчице?
    c) Ко је твој/а омиљени/а музичар/ка или бенд?
    d) Када би основала свој бенд, како би се он звао?
    e) Чиме желиш да се бавиш и где да будеш кад порастеш?

Видео треба поставити на неку од друштвених мрежа које користи (Youtube, Facebook, Twitter, Instagram) са хештегом #rokkampzadevojcice, и линк уписати у горенаведени пријавни формулар који попуњавају родитељи/старатељи. Уколико не желите да видео буде јаван, пошаљите га преко сајта www.wetransfer.com на имејл femixinfo@gmail.com, а организатори га неће објављивати.

ВАЖНА НАПОМЕНА: Након попуњене пријаве пошаљите мејл на femixinfo@gmail.com како бисте потврдили своју пријаву, а организатори ће вам јавити да су је евидентирали.

Приликом избора учесница тежиће се равномерној заступљености различитих градова и региона, равномерној расподели по узрасту и разноликости у претходном искуству у бављењу музиком.

Ко организује Рок камп за девојчице?

Иза Рок кампа за девојчице стоји тим младих и посвећених жена Организације за промоцију активизма ОПА у оквиру програма за афирмацију женског стваралаштва FEMIX, који се реализује од 2010. године у сарадњи са великим бројем организација, колектива и уметница и уметника. Организација је основана 2004. године, а основали су је млади и њоме управљају млади, првенствено младе жене, развијајући програме и пројекте у области културе, родне равноправности и унапређења положаја младих. Седиште FEMIX-а је у Београду и већина активности се спроводи у Београду, иако су чланице организације веома заинтересоване за сарадњу са другим градовима, земљама у региону и иностранству.

Рад Femix-а је до сада подржавало је Министарство омладине и спорта и Министарство културе, Секретаријат за спорт и омладину града Београда, Реконструкција женски фонд, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, GIZ, Траг фондација, ЕРСТЕ банка, Фондација „Јелена Шантић”, други донатори и спонзори. Femix је члан Кровне организације младих Србије, Националне асоцијације практичара/ки омладинског рада, Асоцијације Независне културне сцене Србије и Регионалне мреже културних родних пракси. Свака од чланица организације има други посао на којем зарађује и од којег живи, а рад у Femix-у им је додатна волонтерска активност којој су посвећене зато што сматрају да је вредна, важна, да има велики потенцијал и зато што уживају у томе.

Након завршетка конкурса, биће оформљен менторски тим од 8 домаћих музичарки млађе генерације са алтернативне сцене. Вођа менторског тима је Селена Симић, двадесетседмогодишња бубњарка из Смедерева. Селена Симић је завршила средњу музичку школу „Корнелије Станковић” у Београду, џез одсек за удараљке и дипломирала на Факултету за медије и комуникације. Наступала је годинама са бендовима Фанданго, Вибратор у рикверц и Балканска лавина, а сада свира у саставима Nemesis и Раскид13. У Београду, Смедереву и Панчеву током 2015. године водила је четири циклуса бесплатних бубњарских радионица за девојчице, за којима је владало велико интересовање, а потом је била вођа менторског тима и једна од менторки за бубњеве на првом и другом Рок кампу за девојчице 2016. и 2017. године. У априлу 2018. на годишњој конференцији Светске мреже рок кампова за девојчице изабрана је за чланицу Управног одбора ове мреже као једна од две чланице из Европе.

За више информација о кампу пишите на femixinfo@gmail.com или позовите координаторку кампа Машу Перуничић на 060/3338-160.

Трошкови учешћа и могућности за плаћање

Како нема довољно финансијских средстава да се покрију сви трошкови одржавања кампа, постоје котизације којима родитељи учествују са 1/3 трошкова пројекта. Котизација износи укупно 12.000 РСД и служи ИСКЉУЧИВО за покривање дела трошкова одржавања самог кампа и учешћа девојчице на кампу. Пројекат је непрофитан и некомерцијалан и организација не задржава никакав профит.

Осим могућности да се придружи трећој генерацији учесница Рок кампа за девојчице, учеснице ће имати прилику да стекну заиста јединствено искуство које ће и њима, али и њиховим родитељима/старатељима остати дуго у памћењу.

Котизације покривају 10 елемената:

  1. Смештај на бази пуног пансиона и 6 ноћења у Дому ученика Средњих школа у Књажевцу у периоду одржавања кампа – од 14. до 20. јула 2019. године
  2. Три редовна оброка и по две здраве ужине свакога дана
  3. Уколико је потребно, путне трошкове девојчице до Књажевца и назад до места становања
  4. 12 вишечасовних радионица одабраног музичког инструмента (клавијатура, бубњева, гитаре или бас гитаре) током трајања кампа, уз менторство и подучавање младих музичарки које девојчици могу послужити као узор или инспирација у даљем развијању интересовања. Сваку групу од 8 учесница воде и подучавају по две менторке – музичарке
  5. Додатне радионице певања, писања текстова, писања музике, упознавања са техничком и музичком опремом, превазилажења треме, разбијања предрасуда и стереотипа, развоја самопоуздања, предавања о историје музике и значају жена на музичкој сцени
  6. Квалитетне фотографије и видео снимке девојчица током радионица, као и са завршног наступа последњег дана кампа
  7. Коришћење инструмента на којем ће девојчица током кампа свирати и учити, уколико не поседује сопствени
  8. Осигурање за учесницу и њен инструмент, уколико поседује сопствени
  9. Присуство чланова породице, пријатеља и свих заинтересованих гостију девојчице на завршном концерту 20. јула
  10. Дипломе и поклон пакетиће за девојчице као успомену на учешће на једином Рок кампу за девојчице у овом делу Европе.

Уплата се може извршити једнократно или у више рата на следећи начин:

  • 3.000 РСД до 14. јуна 2019. године (уколико је девојчица примљена на камп пре овог датума)
  • 3.000 РСД до 8. јула 2019. године (потребно је да прве две рате буду уплаћене пре одржавања кампа, а друге две рате могу и накнадно)
  • 3.000 РСД до 8. августа 2019. године
  • 3.000 РСД до 8. септембра 2019. године.

Напомена: кашњење уплате било које од рата онемогућује девојчици учешће на кампу и њено место се уступа следећој девојчици са листе чекања.

Котизације се уплаћују на рачун удружења које организује камп:

Организација за промоцију активизма ОПА
Кнез Данилова 4, 11000 Београд
ПИБ 103880546
340-11020222-65, Ерсте банка, Београд

Извор: www.femix.info

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]