Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Конституисан Савет за праћење примене препорука механизама Уједињених нација за људска права

Објављено 27.03.2015.

konstitutivna_sednica_mehanizmiunКонститутивна седница Савета за праћење примене препорука механизама Уједињених нација за људска права, којом је председавала Сузана Пауновић, одржана је у петак 27. марта 2015. године.

Србија остварује напредак у поштовању људских и мањинских права, а оснивање једног оваквог тела показатељ је одлучности Владе Републике Србије да настави у добром правцу, оценила је Пауновић. Република Србија подноси редовне извештаје телима УН и од њих добија препоруке у циљу унапређења поштовања људских и мањинских права и у овом тренутку Србија има 367 препорука које су јој упутили механизми УН за људска права, изјавила је Пауновић.

Најслабија оцена у процесу извештавања, како објашњава Пауновић, односила се на праћење поступања по препорукама међународних тела, што је био основни разлог за оснивање Савета, како системски уредила сва важна питања у систему имплементације политика која се односе на људска и мањинска права.

Пауновић наводи да се кроз рад овог Савета треба постићи остваривање следећих циљева: унапређење комуникације између државних органа у сагледавању стања и припреми извештаја; побољшање сарадње између државних органа и институција и других релевантних актера; унапређење институционалне меморије о овим питањима и унапређење процеса имплементације препорука.

Рад Савета је важан због самог процеса извештавања и комуникације са механизмима УН, као и због преговарачког процеса са ЕУ (посебно за поглавља 23 и 24), али његов примарни задатак јесте унапређење стања људских права у Србији, нагласила је Пауновић.

Пословником о раду Савета, који је усвојен на данашњој седници, уређена су најважнија питања за ефикасан рад Савета, са циљем да се сарадња са свим релевантним актерима од независних регулаторних тела, скупштинског одбора, невладиног сектора, и делегацијама које представљају извештаје Републике Србије релевантним механизмима УН подигне на највиши ниво. Да рад Савета треба да буде доступан и најширој јавности, говори и чињеница да је предвиђено одржавање јавног слушања једном годишње, наводи се у саопштењу председавајуће.

На седници су разматране препоруке Савета за људска права УН из Другог циклуса Универзалног периодичног прегледа и препорукама уговорних тела УН, које су након излагања разматране, са посебним освртом на препоруке 17 и 23 Комитета за елиминисање дискриминације жена.

Савет за праћење примене препорука механизама Уједињених нација за људска права образован је у децембру 2014. године Одлуком Владе Републике Србије на период од пет година. Савет у свом сазиву има председника и девет чланова из реда функционера и државних службеника на положају у министарствима надлежним за послове правде, спољне послове, унутрашње послове, рад, запошљавање, борачка и социјална питања, просвету, науку и технолошки развој, здравље, културу и информисање, државну управу и локалну самоуправу и из Канцеларије за европске интеграције.

Савет је основан са задатком да разматра и прати примену препорука које Република Србија добија у процесу Универзалног периодичног прегледа Савета за људска права Уједињених нација и препорука уговорних тела Уједињених нација – Комитета за права човека, Комитета за економска, социјална и културна права, Комитета за укидање расне дискриминације, Комитета за елиминисање дискриминације жена, Комитета против тортуре, Комитета за права детета, Комитета за права особа са инвалидитетом и Комитета за присилне нестанке. Савет ће предлагати мере за примену добијених препорука, давати мишљења о напретку људских права у извештајном периоду и стручна објашњења о стању људских права и резултатима који су остварени применом препорука.

Седници Савета, осим чланова присуствовали су и представници назависних регулаторних тела, Заштитника грађана и Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]