Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Краљевина Норвешка подржала пет одрживих микро и малих предузећа у Србији са 26.000 евра

Објављено 13.09.2021.

Norveška za vasПет одрживих микро и малих предузећа из мање развијених општина у Србији добило је око 26.000 евра подршке за набавку опреме, од стране Краљевине Норвешке кроз пројекат Норвешка за вас – Србија. Подржана предузећа су учесници Програма подршке одрживим микро и малим предузећима са снажним позитивним утицајем на локалне заједнице који спроводи Смарт колектив, а чији је циљ пружање стручне и финансијске подршке микро и малим предузећима која послују одговорно и позитивно доприносе развоју својих локалних заједница.

„Надам се да ће циљане обуке, консултације и прилике за умрежавање заједно са опремом обезбеђеном у оквиру овог пројекта бити покретачи даљег раста подржаних десет предузећа“, рекао је Иван Кузминовић, саветник и програмски службеник у Амбасади Краљевине Норвешке.

„Кроз овај пројекат пружена је подршка тамо где је најпотребнија – локалним предузећима у мање развијеним срединама, са циљем повећања одрживости, конкурентности локалног пословања и поспешивања запошљавања младих. Предузећа која су учесници програма подршке идентификована су као пионири развоја у својим локалним заједницама. Искрено се надамо да ће ова предузећа остати посвећена даљем развоју, тражити нова трзишта и омогућавати нова радна места, нарочито за младе”, изјавио је Петар Јањатовић, в.д. менаџера пројекта Норвешка за вас – Србија.

Бесповратна средства додељена су предузећима Агро прима југ, Авлија одрживог развоја, Инак, Раданска ружа и Вртлари. Ових пет предузећа, која су препозната као шампиони одрживости у својим заједницама, запошљавају 117 особа од којих више од половине припада рањивим категоријама становништва, док у свом ланцу набавке имају преко 360 малих пољопривредних газдинстава и породица које приходују кроз ланац набавке. Предузећа су добила бесповратна средства за набавку опреме која ће унапредити капацитете предузећа, допринети даљем пословном развоју и отварању нових радних места за младе и друге теже запошљиве групе у мање развијеним општинама као што су Лебане, Богатић, Босилеград и Мали Иђош. Пословни раст ових предузећа и набавка опреме имаће позитиван утицај и на добављаче ових предузећа – кроз дељење опреме, као и стабилније и веће приходе.

„Микро и мала предузећа представљају ослонац развоја и прихода за локалну заједницу посебно у мање развијеним срединама. Осим директног запошљавања, ова предузећа имају много шири друштвени утицај на квалитет живота кроз свој ланац набавке у којем ангажују друга микро предузећа и пољопривредна газдинства, којима је без ових предузећа егзистенција угрожена и друге. Због тога су програми подршке у којима им се пружа комбинација финансијске и стручне подршке значајни, јер омогућавају стабилан раст ових предузећа а тиме и њиховог позитивног утицаја на развој целе заједнице”, рекао је Невен Мариновић, директор Смарт Колектива.

Програм подршке одрживим микро и малим предузећима са снажним позитивним утицајем на локалне заједнице је програм стручне и финансијске подршке микро и малим предузећима која послују одговорно и позитивно доприносе развоју својих локалних заједница. Програм реализује Смарт Колектив, у партнерству са удружењем ПроАктив из Ниша и удружењем Путевима предузетништва из Новог Сада. Програм се спроводи у оквиру пројекта Норвешка за вас – Србија који финансира Краљевина Норвешка а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (UNOPS). Пројекат Норвешка за вас – Србија има за циљ да допринесе равномерном друштвено-економском развоју у Србији кроз повећање могућности запошљавања, посебно рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији, као и унапређењу локалне инфраструктуре.

Извор: smartkolektiv.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]