Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Књишки мољци у 21. век!

Објављено 27.09.2013.

kindle_blogПише: Валидатор (Блог о социјалном укључивању)

Нисам хтела већ насловом да вас збуним, а могла сам једноставно текст насловити са „Kindle“ или „Електронски читачи“. Но намера ми је била да све књишке мољце привучем овом тексту, јер је њима намењен, а врло је могуће да им нити једна од горе наведених речи било шта значи.

А шта је Kindle? Као што већ написах у питању је електронски читач књига. Но, ако вам и то ништа не значи, отићи ћу корак даље и рећи да се ради о уређају налик на омањи таблет или већи iPod, или да будем што пластичнија у опису – један комад екрана величине старијих дигитрона. Овај уређај је, за разлику од горе поменутих, специфично намењен читању књига у електронском облику. И, знам, знам, већина правих окорелих књишких мољаца одговориће са „Нема ничег лепшег од држања праве правцате књиге у рукама“ или „Има нечег посебног у мирису књиге која је тек изашла из штампе, или пак оне која је толико стајала да су јој листови пожутели, а шарму јој доприноси флека од парадајза или белешка на маргини“. Иако се негде у дубини душе слажем са овим мислима, морам рећи да постоје велике предности које овај уређај нуди, а које ће, пре или касније, и најокорелије противнике технике и љубитеље папира привући да га користе. А овде ћу навести само неке.

Но, за почетак, да се упознамо са Kindle-ом. На слици доле је Kindle Paperwhite – као што му само име каже, уређај репродукује страницу као да читате са папира. Није потребно додатно наглашавати колико то олакшава читање, јер у питању је потпуно другачија технологија репродукције слике (e-Ink) од оне коју имају рачунари и други електронски уређаји. Црно-беле је слике и не исијава светлост што врло погодује оку читача. Уређај је таман згодне величине да није премали за читање, а да није превелик за ношење свуда са собом. Овај на слици који сам ја себи прибавила је величине 12x17cm, дакле, отприлике величине џепних издања књига.

Величина је управо и прва предност Kindle-а. Наиме, за путовања, градски превоз, чекање по чекаоницама и све друге ситуације у којима се досађујете, а немате времена да одвојите за читање, Kindle је идеалан! Са својих стотињак грама стаје лако у џеп, ташну, мушку торбицу и можете га понети свуда. И сад, неко ће рећи – „Па могу и било које џепно издање књиге исто тако да понесем са собом“. Истина! Али кад понесете Kindle, понели сте до 1.100 књига колико на њега у просеку може да стане, као и могућност да сваког тренутка прибавите још коју, ако вам је то мало.

Наиме, Kindle вам омогућава да путем Wi-Fi или 3G Интернета врло брзо на њега download-ујете нове наслове. За оне којима није јасна разлика између ове две варијанте, Wi-Fi значи да можете путем овог уређаја да се качите на било коју мрежу (вашу или бесплатну у вашем окружењу). Уређај који подржава 3G је био мој избор јер, иако је у старту најскупљи, омогућава вам да свуда у свету бесплатно скидате нове наслове са Интернета, а да вам трошкове коришћења Интернета заправо покрива Амазон (произвођач Kindle-а). Што је, за оне који доста путују, сигурно најисплативија опција. И сад чисто да вам илуструјем шта то практично значи – пре неки дан сам видела понуду за download комплетног опуса Жила Верна за само 3,5$. То је негде око 300 динара! Не треба ни да спомињем да вам је негде око 10.000 наслова у старту на располагању за бесплатно читање.

Реално, најчешће није једноставно носити књиге наоколо сваки дан са собом. Специјално ако су повеће (500-600 страна). То је практична страна Kindle-а. У сваком тренутку имате све што желите да прочитате са собом.

Друга фантастична карактеристика Kindle-е је да је потпуно подесив у погледу величине слова, контраста, „бистрине“ тј. јасноће слике („brightness“), прореда, маргина и сл. То је и разлог што ми је и пало на памет да Kindle треба приближити људима који читају овај блог, јер је мојој мами, која је изразито слабовида, после више од деценије, омогућио да се разоноди читањем. И ту је велика вредност овог уређаја. Наиме, жени која није могла да чита ни уз помоћ наочара и лупе, којој листиће за YAMB штампамо на папиру А4 формата, омогућио је да поново ужива у чарима белетристике.

(…)

Текст “Књишки мољци у 21. век!” ауторке која пише под псеудонимом Валидатор у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]