Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

ЛГБТ особе у школама и факултетима пролазе кроз пакао

Објављено 25.09.2013.

ucionicaЛГБТ особе у школама и на факултетима пролазе кроз “пакао у континуитету” и зато је неопходна озбиљна реформа наставних програма и уџбеника која би укинула предрасуде према геј популацији и мањинским групама, речено је 24. септембра на трибини “Хомофобија у школској клупи”. “Степен хомофобије је запањујући. Истраживање Јукома и Београдског центра за људска права показало је да 80% средњошколаца подржава дискриминацију ЛГБТ особа, што је застрашујуће, а само 16% ученика сматра да би они требало да имају иста права као сви”, рекла је заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић Орландић на скупу одржаном у оквиру Недеље поноса.

Тамара Лукшић Орландић позвала је све надлежне, на челу са Министарством просвете, да крену у озбиљну реформу наставног програма и уџбеника која би требало да спречи нападе на припаднике геј популације.

“Треба дати задатак онима који се баве осмишљавањем уџбеника, пре свега Заводу за унапређивање образовања и васпитања, као и Националном просветном савету, да у прописане стандарде уграде потребу уважавања различитости свих врста и потребу да се кроз образовни систем развија и негује толеранција према различитости”, рекла је заменица омбудсмана.

Тамара Лукшић Орландић рекла је да су уџбеници застарели и не дотичу тему различите сексуалне оријентације, а наставници су “конзервативни и зацементирани у својим ставовима”.

Професор Правног факултета у Београду и универзитетски омбудсман Бранко Ракић рекао је да ЛГБТ особе у школама и на факултетима пролазе кроз “пакао у континуитету” за који њихова околина и цела заједница немају разумевање, али да 80% средњошколаца не би требало сматрати манијацима, него децом оптерећеном предрасудама и неразумевањем.

“Стање је застрашујуће лоше и међу наставницима. На један конкурс пријавио се помало феминизаран младић а коментар професора универзитета био је ‘Где да примимо педера, не опра нас ни Дунав ни Сава’”, рекао је Ракић.

Ракић је навео да као универзитетски омбудсман није примио ниједну притужбу од ЛГБТ особа, али да то не значи да нема проблема, јер је “привидно непостојање проблема доказ његовог постојања”.

Универзитетски омбудсман је као “будалаштине” одбацио оспоравања права ЛГБТ заједнице на јавно деловање и окупљање.

“Кажу да нарушавају традиционалне породичне вредности, а тим вредностима више шкоде ванбрачна швалерација и насиље у породици. Сумануто, зар се толико лоше мисли о традиционалним вредностима да ће их угрозити 1.000 људи на улици? Кажу да нарушавају националне интерес, али је заправо хаос на улицама лош за национални интерес”, рекао је Ракић.

Ракић је навео да је проценат геј популације у Србији вероватно исти данас као што је био у време Цара Душана.

“Као, геј оријентација је против религије. То је такође тешка будалаштина, јер је реч о односу љубави међу људима. Питао сам попове шта је Бог, а они кажу ‘Бог је љубав’. Па, зашто им онда смета ако неко некога воли?”, рекао је Ракић.

Истакао је да, међутим, није корисно на такве ставове “ићи ђоном” и вређати нечија верска осећања, као што се, по његовој оцени, то догодило са прошлогодишњом изложбом “Ече Хомо” у Центру за културну деконтаминацију.

“Сада помињу идеологију хомосексуализма, али идеологија је ствар опредељења, а ови људи су различити и боре се за своја права, и то је као када би рекли да постоји идеологија леворукости, бесмислено”, рекао је Ракић.

Ракић је навео да је осећај љубави код хетеросексуалних и ЛГБТ особа исти, али се у јавности све своди на телесни контакт.

“Каже се нека раде ‘то’ у четири зида. А шта је ‘то’”, упитао је Ракић. Овогодишња Парада поноса заказана је за суботу, 28. септембар, под слоганом “Прајд. Нормално.”.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]