Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Логика у пракси

Објављено 08.11.2017.

ClownПише: Јелена Милошевић (Блог о социјалном укључивању)

За Ronald McDonald House сам први пут чула 1992. године када сам због изузетно ретке болести и изненадне прогресије са родитељима отпутовала у Филаделфију. Није било потребе да лежим у болници, али смо знали да ћемо остати дуже, тако да нам је смештај, логично, био једна од већих брига.

Први Ronald McDonald House је отворен 1974. године управо у Филаделфији, пошто се у овом граду налази много болница и на лечење долазе људи из целога света. Управо у тој кући смо тада и још неколико пута касније били смештени, али тек пошто нам је асистенткиња мог доктора резервисала собу. Резервацију може  да направи искључиво болница и остајете само онолико колико то здравствено стање детета захтева. Нема варања, пошто су са докторима константно у контакту. Ако дете мора да лежи у болници, родитељи са остатком породице све то време могу да бораве у кући (чак и по неколико месеци, годину дана…).

Наравно, свака породица има своју собу, али је идеја да се међусобно што више друже. Зато постоји неколико дневних боравака, са телевизорима, играчкама и пењалицама за децу, као и огромна трпезарија и кухиња са неколико шпорета и великих фрижидера и замрзивача где свако има своју корпу за храну, али где се налазе и заједничке намирнице које донатори свакодневно доносе. Свако послеподне долазе представници неког ресторана/пицерије са храном или група волонтера из цркве, група пријатеља, комшија, студената која спрема вечеру за све (станаре, запослене, волонтере).

Волонтери долазе и током дана како би обављали различите послове: чувају децу, анимирају их, превозе станаре до болнице или продавнице, помажу новим станарима да се снађу.

Ове куће широм Америке и шире, функционишу уз свакодневну подршку бројних донатора и целе заједнице. Поента је да породица у тешким моментима буде на окупу по врло приступачној цени зато што су јаче када су заједно, што помаже у процесу опоравка, родитељи лакше комуницирају са стручњацима који им лече дете, а уместо на кућне и друге свакодневне послове, могу се фокусирати на здравље детета.

Код нас постоји свега неколико заиста драгоцених Родитељских кућа, али само за децу оболелу од канцера и њихове породице. Потребно их је још и то без ограничења на дијагнозе. Има много болести због којих је неопходна помоћ лекара, али не и лежање у болници. Потреба увек има, људи су у тешкој финансијској ситуацији, болест не бира, а судећи по грађевинама које ничу око нас, услови постоје.

Када сам касније као пунолетна морала да отпутујем у Филаделфију на операцију настала је паника, али је асистенткиња мог доктора поново имала решење – организација Hosts for Hospitals у америчким породицама проналази бесплатан смештај људима који из других градова или земаља долазе у Филаделфију код лекара. Тако смо мама и ја биле смештене у стану једног брачног пара. Претходно сам се са оснивачем ове организације детаљно договорила о томе шта ми је све потребно да би ми простор био приступачан и да бисмо могле да функционишемо.

Ову варијанту смо обе прихватиле опрезно, али су нас наши домаћини гостопримством и отвореношћу брзо разоружали. Иако им то није била обавеза, свако вече би, пре него што седну за трпезаријски сто, питали да ли желимо да им се придружимо, а нарочито су на томе инсистирали када би им долазиле ћерка и унука.

Ми смо им били седми гости за годину дана. Живе сами, по цео дан раде, имају две собе које не користе и задовољство им је да на овај начин помажу људима.

Сигурна сам да и код нас има људи који имају собу вишка и да би ова идеја могла да заживи, али је неопходно да нека утицајна и озбиљна организација покрене акцију, да се кроз кампање и друге начине објасни колико овај вид подршке значи онима који морају због болести да дођу у други град, а немају где да се сместе. Наравно, потребно је и време и подизање свести.

(…)

Текст “Логика у пракси” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]