Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Локалне заједнице у борби против трговине људима у Нишу

Објављено 24.10.2013.

Konferencija "Lokalne zajednice u borbi protiv trgovine ljudima" u NišuПоводом обележавања  Светског дана борбе против трговине људима, а у оквиру пројекта “Локалне заједнице у борби против трговине људима” који ОЦД Атина имплементира уз подршку Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, у Скупштини града Ниша су се 18. октобра 2013. године окупили сви заинтересовани актери који улажу своје напоре у борби против трговине људима.

Отворивши конференцију, Министарка здравља, г-ђа Славица Ђукић Дејановић  истакла је да жртва трговине људима може бити свако, као и да феномен трговине људима задире у нашу безбедност. Током  2012. године  регистровано је 79 жртава трговине људима , а током 2013. године откривено је 66 жртава.

“Ова конференција је историјска јер се обележава у скупштини града на локалном нивоу,  и важно је што ће град Ниш учинити све да то трговине људима не дође, а ако ипак дође – учиниће све да заштити жртву. Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Канцеларија за сарадњу са организацијама цивилног друштва, испред Владе Републике Србије,  подржале су пројекат организације цивилног друштва Атина ‘Локалне заједнице у борби против трговине људима’ јер сматрају да је важан. Кључну улогу у овој борби имају Центри за социјалан рад, школе, Здравствене установе, Националне службе за запошљавање, Црвени Крст, Канцеларије за младе и они који се заиста залажу у овој борби су неизоставне Организације цивилног друштва, као и друге институције и партнери.” Министарка је такође упутила честитке граду Нишу у намери да усвоји Декларацију о борби против свих облика трговине људима и исказала надање се да ће пример града Ниша следити многи градови у Србији.

Заменик градоначелинка Ниша Љубивоје Славковић нагласио је чињеницу да то што се ова конференција одржава у граду Нишу сведочи о решености града да се бори са овим проблемом. Ниш ће на првој заједничкој седници усвојити Декларацију о борби против свих облика трговине људима, чији је текст на овој конференцији био представљен.

Директорка Организације цивилног друштва Атина Маријана Савић истакла је да су већином жртве трговине људима жене од којих је преко 50% деце. Потребно је радити на превенцији трговине људима, а најбољи начин за то јесте повратак деце у школски систем и безбедан повратак у земљу, подршка запошљавању, као и подршка породици у циљу спречавања секундарне виктимизације. Око сваке жртве потребно је креирати мрежу подршке. До сада је много тога урађено, донети су Закон о социајлној заштити и Закон о осигурању, а и на трагу смо усвајања нове Националне стратегије превенције и сузбијања трговине лјудима и заштите жртава у Републици Србији за период 2013-2018. године и Акционог плана за период 2013-2014. године. Али то није крај и пред нама је још много тога: јачање мултисекторске сарадње, припрема дугорочног плана превенције, обезбеђивање сигурног смештаја за жртве трговине људима, као и ојачана институционална сарадња и сарадња са организацијама цивилног друштва. Оно чиме ОЦД Атина може да се похвали јесте чињеница да је 45 жртава захваљујући локалним мрежама подршке добило неки вид подршке, а више од 25 активности је организовано у циљу освешћивања јавности. Важно је да се на овоме не заврши, већ да локалне самоуправе ревидирају своје Локалне акционе планове и свој буџет којим би могли да планирају средства за жртве трговине људима, као и да наставе да се баве борбом против трговине људима.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]