Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије

Објављено 17.05.2019.

ЛГБТИ заставаДанас се обележава Међународни дан борбе против хомофобије и трансфобије (International Day against Homophobia and Transphobia – IDAHOT). У многим земљама света, 17. мај је дан када се организују различите активности како би се скренула пажња доносиоцима одлука, медијима и широј јавности на насиље и дискриминацију којима је изложена ЛГБТИ заједница. На данашњи дан, Светска здравствена организација је 1990. године званично уклонила хомосексуалност из Међународне класификације болести и тај датум се широм света обележава од 2004. године.

Како се наводи у Трећем националном извештају о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва у Републици Србији за период 2014–2017. године, постоје извесни позитивни помаци, али и даље нису у потпуности сузбијени акти ширења, промовисања и подстицања мржње и нетрпељивости према ЛГБТИ заједници на јавним скуповима, посредством медија и на друге начине.

Интерсекс[1] и транс*[2] особе у Србији налазе се у изузетно неповољном положају. Присутна је стигматизација и ауто-стигматизација интерсекс особа, веома мало информација је доступно о интерсекс особама које живе у Србији, распрострањено је незнање међу представницима и представницама институција о овој теми, а не постоје ни административне процедуре ни законодавство које се односе на побољшање положаја и уважавање права интерсекс особа.

Транс* особе наилазе на неразумевање у заједници и изложене су разним облицима непосредне и посредне дискриминације. Не постоје адекватна законска решења која би штитила њихова права, а главни проблеми транс* особа односе се на покушаје промене имена, ознаке пола и јединственог матичног броја грађана како би били у складу с њиховим родним идентитетом. Током 2018. године значајно је унапређен правни положај транс особа и то усвајањем измена и допуна Закона о матичним књигама и доношењем Правилника о начину издавања и обрасцу потврде надлежне здравствене установе о промени пола, којим се прописује да хируршка интервенција прилагођавања пола родном идентитету више није предуслов за промену ознаке пола у личним документима.

У оквиру Београдског Ignite-а посвећеног социјалном укључивању, имали смо прилике да чујемо личне приче презентера и презентерки који су говорили о искуствима ЛГБТИ заједнице у Србији. Александар Марковић је са присутнима поделио искуства о процесу тзв. промене пола, док је Хелена Вуковић своје излагање посветила изазовима са којима се суочавају транс* особе у Србији. Блогерка Анђела Чех и блогер Марко Лумо су на Блогу о социјалном укључивању писали о различитим темама релевантним за ЛГБТИ заједницу у Србији.

Корисне публикације:

———-

[1] Појам „интерсекс” је кровни појам који се користи за особе рођене са физичким или биолошким полним карактеристикама које се не поклапају са типичним дефиницијама мушког, односно женског тела, односно, не морају одговарати друштвеним и медицинским очекивањима мушких или женских полних карактеристика.

[2] Појам „транс особа” описује особу чији се родни идентитет или родно изражавање разликују од пола који им је приписан по рођењу. Транс* (са астериском) је термин који обухвата разноликост искустава у оквиру транс заједница и представља кровни термин за различите врсте идентитета.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]