Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Међународни дан жена

Објављено 08.03.2020.

8. mart - Međunarodni dan ženaШиром света данас се обележава Међународни дан жена, посвећен економским, политичким и друштвеним достигнућима жена и борби за равноправност у свим сферама живота. Међународни дан жена установљен је 1977. године, када је Генерална скупштина Уједињених нација резолуцијом прогласила 8. март Даном женских права и међународног мира, а ове године обележава се под слоганом „Генерација за равноправност” (I am Generation Equality: Realizing Women’s Rights).

У протеклој деценији, у свету је постигнут напредак у погледу родне равноправности, међутим, различита истраживања указују на то да се жене и даље налазе у неповољнијем положају у односу на мушкарце у готово свим областима друштвеног живота.

Како Индекс родне равноправности Европског института за родну равноправност показује, у периоду од 2005. до 2017. године у Европској унији остварен је напредак у домену родне равноправности, али процес је веома спор и захтева улагање додатних напора како би се побољшао положај жена у различитим аспектима живота. Наиме, према последњим подацима Индекса родне равноправности, скоро половина држава чланица Европске уније бележи резултат нижи од 60, при чему 1 означава потпуну неравноправност, а 100 потпуну равноправност. На нивоу Европске уније, индекс износи 67,4, а најлошији резултати забележени су у областима које се односе на равноправност у доношењу одлука, родну сегрегацију у високом образовању и неплаћене послове старања.

Налази Индекса родне равноправности за Републику Србију не одступају у значајној мери од европских показатеља. Индекс родне равноправности за Србију за 2016. годину износи 55,8, а највећа неравноправност забележена је у доменима моћи, времена, знања и новца. Жене су у мањој мери од мушкараца заступљене у извршној и законодавној власти, на позицијама одлучивања на локалном нивоу, као и у одборима јавних радио-дифузних предузећа. Индекс родне равноправности указао је на један важан образац. Наиме, жене у Србији заступљеније су од мушкараца у секторима образовања, здравља и социјалног рада, које одликују ниже зараде у односу на неке друге секторе. Предуслов за родну сегрегацију у домену рада настаје још у периоду образовања – међу женама које студирају већи је удео оних које се образују у областима друштвених и хуманистичких наука, него што је то случај међу мушкарцима. Додатно, вредности Индекса родне равноправности јасно указују на то да се жене у већој мери од мушкараца баве неплаћеним пословима старања и кућним пословима, што оставља мање времена за активности које се тичу личног развоја и благостања.

У Републици Србији  успостављен је солидан законодавни оквир у домену родне равноправности, али је потребно уложити додатне напоре у јачање институционалног оквира, адекватну имплементацију постојећих прописа и унапређење интегрисања родне перспективе у доношење, спровођење и праћење јавних политика. Такође, заступљеност родно засноване дискриминације, конзервативних ставова и патријархалних вредности успорава напредак у домену родне равноправности, што би требало имати у виду приликом планирања интервенција намењених стварању равноправног окружења за све грађане и грађанке.

Корисне публикације о положају жена:

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]