Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Министарка Јоксимовић и генерални директор за преговоре о проширењу при Европској комисији Данијелсон уручили уговоре за 68 предузећа

Објављено 06.03.2019.

EU PRO: Uručeni ugovori za 68 preduzećaЈадранка Јоксимовић, министарка за европске интеграције Владе Републике Србије, и Кристијан Данијелсон, генерални директор за суседску политику и преговоре о проширењу при Европској комисији, 5. марта су у Краљеву уручили сертифкате о бесповратној помоћи у вредности од скоро 1.4 милиона евра за 68 микро и малих предузећа које ће Европска унија подржати преко развојног програма ЕУ ПРО.

„Микро, мала и средња предузећа треба да буду окосница развоја здраве српске економије као што су у земљама Европске уније она кичма одрживе привреде и развоја”, рекла је Јадранка Јоксимовић приликом доделе сертификата предузећима из Златиборског, Колубарског, Мачванског, Моравичког, Подунавског, Поморавског, Расинског, Рашког, Топличког и Шумадијског округа*.

„Влада Србије је решена да овај период пре пуноправног чланства Србије у ЕУ, када су нам доступна средства, разни програми и могућности, искористимо на најбољи могући начин да развијамо не само нашу економију, већ да идемо у правцу одрживог развоја“, рекла је Јоксимовић.

„Важно је бити упоран и не посустати пред првим препрекама и рећи да ми не треба да будемо у ЕУ јер и они имају проблеме. ЕУ је клуб држава које су показале да заједнички интереси држава и заједничко обликовање политика доносе мир, просперитет и бољи живот“, рекла је Јоксимовић, додајући да је важно да Србија има добре пројекте који ће запослити људе.

Укупно 106 предузетника/ца, микро и малих предузећа која се претежно баве производњом хране, намештаја, текстила и одеће, прерадом дрвета и метала, али и информационим технологијама и другим привредним делатностима, добиће бесповратна средства за набавку опреме која ће допринети већој продуктивности, ланцу вредности локалних добављача, побољшању квалитета и асортимана производа и, најважније, отварању нових радних места.

„Програми попут овог, који спроводимо заједно са Владом Србије, дају конкретне резултате и значе економски развој. Ви имате прилику да испуните своје снове као и да запослите људе и да се постарате да и ваше заједнице живе боље“, рекао је Кристијан Данијелсон честитајући предузетницима и предузетницама.

Успешним спровођењем овог пројекта Европска унија ће помоћи да укупно 106 микро и малих предузећа унапреди своју производњу и квалитет производа и отвори нова радна места, допиносећи тако унапређењу конкурентности локалне привреде у Србији. Кроз пројекат ће се уз подршку Европске уније набавити опрема за микро и мала предузећа вредна више од два милиона евра.

Честитајући предузећима, градоначелник Краљева Предраг Терзић истакао је да, поред четири пројекта подршке предузећима, Европска унија кроз ЕУ ПРО прогам у Краљеву подржава и важне пројекте у области инфраструктуре.

У Краљеву се представило предузеће Ivko Knits из Блаца које ће кроз бесповратна средства Европске уније у висини од 50.000 евра набавити савремене машине за вез.

Према речима Милоша Ивковића, директора овог предузећа за производњу плетених одевних предмета, осим успеха предузећа најважније је да су добре комшије које запошљавају суграђане/ке и помажу заједницу.

Елмедина Ћосовић власница производно-трговинске радње „А Ла Турка“ из Новог Пазара је истакла да је овакав вид помоћи кроз давање бесповратних средстава изузетно значајан за млада предузећа која не могу лако да добију кредите. Како је рекла, подршка Владе Србије и Европске уније ће помоћи да створи одржив посао за своју породицу.

*У Краљеву су додељени сертификати предузећима из Александровца, Ариља, Бајине Баште, Блаца, Чачка, Деспотовца, Ивањице, Јагодине, Крагујевца, Краљева, Крушевца, Лапова, Љубовије, Лучана, Новог Пазара, Параћина, Пожеге, Прибоја, Пријепоља, Рашке, Шапца, Сјенице, Смедерева, Смедеревске Паланке, Трстеника, Тутина, Ужица, Ваљева и Врњачке Бање.

Извор: www.eupro.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]