Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

МЛАДИ: Позив за учешће на тренингу медијске и дигиталне писмености (рок: 30.6.2019)

Објављено 12.06.2019.

KOMS - logoКровна организација младих Србије (КОМС) позива заинтересоване младе активисте/киње и омладинске раднике/це да се пријаве за учешће на тренингу „МЛАДИ” који ће се бавити медијском и дигиталном писменошћу. Циљ тренинга је унапређивање вештина критичког разумевања медијских садржаја, тражења информација, производње (мулти)медијских садржаја, као и вођење online и offline кампања. Учесници/е тренинга ће бити оснажени и да раде са другим младим људима кроз вршњачке радионице и тиме међу својим вршњацима/кињама промовишу активно грађанско учешће младих. Сви учесници и учеснице добиће подршку ментора да и у пракси унапреде знање стечено на тренингу.

Интернет и online медији створили су простор за изражавање мишљења, грађанско новинарство, online активизам и промоцију демократије и активног грађанства. Са једне стране информације никада нису биле доступније, али са друге стране намеће се изазов како у мору информација изабрати оне којима можемо веровати, јер медији имају своје уреднике/це и уређивачке политике, а друштвене мреже имају алгоритме који бирају садржаје који ће се појавити на news feed-у корисника/ца. Демократско друштво чине информисани грађани и грађанке који доносе информисане одлуке, а млади су у том процесу нарочито важни.

Четвородневни тренинг, који ће бити одржан 22-26. јула 2019. године (локација ће бити накнадно утврђена), оснажиће вештине полазника и полазница за читање, разумевање и производњу медијских садржаја. Обука, која је прва од три тренинга, конципирана је као тренинг за омладинске едукаторе/ке, па ће учесници/е бити обучени/е и како да стечено знање ефикасно пренесу на друге младе људе. Такође, учесници и учеснице тренинга имаће прилику да стечено знање одмах и примене на обуци и дају сугестије и смернице за побољшање комуникације младих, удружења младих и за младе и медија. Сугестије младих постаће део брошуре „Како комуницирати са медијима”, коју КОМС израђује уз подршку DW Академије на пројекту Young Media.

Услови конкурса

Позив је отворен за 16 активиста/киња и омладинских радника/ца који желе да боље разумеју медије, као и да производе медијске садржаје како би своје мишљење поделили са другим младим људима. Од учесника/ца се очекује да након тренинга спроведу једну активност зависно од личних интересовања: напишу блог о тренингу или некој од тема које су обрађене на тренингу, ураде радионицу на тему медијске писмености у својој локалној средини; реализују мини online или offline кампању, flash mob и друго. У реализацији ових активности, учесници/е ће имати менторску подршку. Током тренинга биће одабрани и учесници/е који ће бити припремљени за имплементацију радионица у школама, за шта је такође предвиђена менторска подршка, као и хонорар.

Тренинг је део пројекта МЛАДИ а финансиран је од стране Делегације Европске уније у Србији.

У оквиру пројекта планирана су три тренинга за омладинске активисте и активисткиње, па ће тренинг проћи укупно 50 младих људи.  У оквиру пројекта биће објављен и позив за доделу под-грантова за омладинске организације које желе да унапреде своје знање спровођења online и offline кампања кроз менторску (програмску) и финансијску подршку. Три тренинга су замишљена као прва, припремна, фаза која ће заинтересованим активистима/кињама и представницима/ама омладинских организација  помоћи да конципирају кампање којима ће касније аплицирати за подршку.

Рок за пријављивање траје до 30. јуна 2019. године.

Кликните да преузмете Пријавни формулар (.docx).

Своје пријаве можете послати Миљани Пејић на miljana.pejic@koms.rs, а за све додатне информације можете се обратити на исти мејл и телефоном на 062/467-344 радним данима од 9 до 17 часова.

Одабрани учесници/е биће обавештени/е до 12. јула. Агенда тренинга биће накнадно достављена учесницима/ама.

Учешће на тренингу је бесплатно, а све трошкове, укључујући превоз, смештај и храну током трајања тренинга покривају организатори.

Извор: koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]