Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Мој крупни план

Објављено 07.11.2017.

Moj krupni plan - Blog o socijalnom uključivanjuПише: Ивана Ковачевић (Блог о социјалном укључивању)

Питања за интервју са Маријом Родић, представницом Удружења „Сатибара“, припремили су чланови литерарне секције ОШ ,,Др Драган Херцог” у Београду на редовном радном састанку са својом наставницом Иваном Ковачевић. (О раду секције може се прочитати у чланку „Литерарна секција”. Зборник секције може се прелистати путем овог линка.)

Удружење „Сатибара“ завршило је шестомесечни пројекат инклузивних филмских радионица за младе под називом „Мој крупни план“. Кратки филмови учесника радионица приказани су на 8. МикроФАФ-у (фестивалу кратког независног и „уради сам“ филма) у Музеју Југословенске кинотеке у Београду.

Удружење „Сатибара“ основано је 2009. године од стране претежно филмских уметника који деле страст према филму као средству уметничког и друштвеног артикулисања. Циљеви Удружења „Сатибара” су: афирмација филмске културе и филмских слобода, као и неотуђивог права на филмско стваралаштво сваког људског бића независно од боје коже, пола, сексуалног опредељења, стручне спреме или филмског укуса; едукација кроз фестивале, семинаре и радионице у циљу подизања свести о значају уметности за развој здравог друштва; повезивање професионалних уметника и аматера, едукација о филму и борба против предрасуда кроз уметност.

Најзначајнији пројекти „Сатибаре“ су филмска продукција, организација МикроФАФ фестивала, а посебно су посвећени социјалном укључивању младих из рањивих група кроз филмске радионице.

Како сте дошли на идеју да осмислите пројекат „Мој крупни план“?

Организујући већ осам година филмски фестивал МикроФАФ где су у фокусу млади људи и „уради сам“ уметници, приметили смо да се у дигиталном добу млади најчешће изражавају кроз аудио-визуелну форму. То је дух нашег времена, и преношење значајних друштвених порука кроз филмску уметност је нешто што кроз адекватно усмерење и едукацију може много да допринесе здравијем друштву.

Ког узраста су циљне групе којима се бавите?

Одлучили смо да се бавимо рањивим групама у тинејџерском добу, јер је то најосетљивији период одрастања и веома је важно у том моменту бити подржан, препознат и подстакнут да се и твој глас чује. Адолесценти из осетљивих друштвених група ретко имају прилику да се активно укључе у продукцију филмске уметности и сарађују са професионалцима, а то је често и због предрасуда које општа популација има према могућности сарадње са њима, као и због њихове неповерљивости која је последица неприхватања на која наилазе.

Како се пројекат одвијао? Ко су били реализатори и чију сте подршку имали?

Пројекат је реализован захваљујући донацији Фондације „Траг“ у оквиру пројекта „Активне заједнице”. Пројекат смо реализовали у партнерству са Центром за социјално превентивне активности „Григ“, а подршку нам је пружио и Филмски центар Србије. Сарађивали смо и са Кинотеком, Beldocs фестивалом, Академским филмским центром Дома културе Студентски Град, МКЦ Комбинат и многим појединцима.

Формирали смо групу од петнаестак учесника од петнаест до осаманест година и једном недељно имали тросатне радионице у Григу. Учесници потичу из различитих друштвених група, уз то да је један мањи проценат њих из тзв. опште популације. Ова разноврсност је оно што је нама нарочито важно, јер су млади склони да се држе својих „кругова“, што је често спутавајуће.

Поред практичног учења о филму, двапут месечно смо посећивали биоскопе и установе културе и тако их укључили и као публику, а надамо се и мотивисали друге организације да наставе праксу бесплатног уметничког садржаја за младе, социјално угрожене и све оне који можда немају средстава да плаћају уметничке програме.

У оквиру пројекта снимљена су два филма. Ко су били глумци и остали учесници? Који је циљ снимања филмова?

У оквиру пројекта осмишљене су радионице. Ове радионице водили су стручњаци из филмске уметности, режисери, драматурзи, као и психолог који је помогао јачању динамике групе. Поред учења о филмском језику кроз снимања и кратке вежбе, циљ је био да снимимо на крају кратке филмове тако што су учесници добили сву слободу у процесу израде филма, а ми смо им пружили неопходну подршку и менторство. Кључна намера у снимању филмова нам је била да учесници, користећи филм као средство комуникације, артикулишу потешкоће и сметње са којима се суочавају у окружењу, што сматрамо важним при превенцији насиља и развоју толеранције, изражавању сопствених потреба и оснаживању личних капацитета.

(…)

Текст “Мој крупни план” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]