Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Најмлађи, а постижу најбоље резултате

Објављено 04.10.2013.

Омладински клуб је смештен у просторијама локалног рукометног клуба и за кратко време је постао омиљено место окупљања

Омладински клуб је смештен у просторијама локалног рукометног клуба и за кратко време је постао омиљено место окупљања

Канцеларија за младе у општини Рашка постоји тек годину дана, али је списак активности које су спровели подугачак. Због успешно завршених акција, од активног учешћа у изради Локалног акционог плана за младе, преко организовања прве стрип колоније и еколошких радионица, до летошњег отварања просторија Омладинског клуба, награђени су признањем „Младград 2013”.

Канцеларија за младе Општине Рашка почела је да ради октобра 2012. године. Да би се прелистао списак свих активности које су спровели у протеклих 12 месеци потребно је издвојити више времена. Били су покретачи прве стрип колоније, семинара и едукација за младе о писању пројеката, волонтирању, организовали акције чишћења дивљих депонија, били укључени у организацију Матурског плеса, уличних трка…

Оно на шта су, ипак, најпоноснији је активно учешће у изради Локалног акционог плана за младе општине Рашка, за двогодишњи период (2013- 2015) и, почетком лета, отварање Омладинског клуба – у реновираним просторијама локалног рукометног клуба.

Поносни на награде које је су претходних годину и по дана освојили за рад Канцеларије младих: Ђорђе Радоичић

Поносни на награде које је су претходних годину и по дана освојили за рад Канцеларије младих: Ђорђе Радоичић

– Сада је нас двоје координатора за питања младих, започиње причу Ђорђе Радоичић (25), један од координатора Канцеларије за младе, и одмах истиче да су најпоноснији на стварање „домино ефекта”. – Када би сада прошетали Рашком и питали неку младу особу о било којој теми која се ње тиче, сигурно би имала шта да каже и била веома спремна да се ангажује, сматра Радоичић.

– До пре две године овде је функционисала само једна неформална омладинска група – „Графити 036”. Сада у Рашки има шест група младих, а више стотина средњошколаца и мојих вршњака прошло је кроз неки од програма иза којих је стајала Канцеларија, не скрива понос Ђорђе.

Почетак рада Омладинског клуба омогућио је да и чланови Удружења особа са инвалидитетом „Срна”, које окупља 27 чланова – децу и особе са инвалидитетом и њихове породице, добију место за редовна дружења.

– Одредили смо да се окупљамо два пута недељно: понедељком и петком од 17 до 19 часова, каже Душица Сретеновић, секретар Удружења и просветни радник, и додаје да њихови чланови могу да буду полазници било ког програма који је намењен младима. – То је, једноставно речено, инклузија у пракси, додаје уз осмех.

За учинак каквим мало која Канцеларија за младе при локалним самоуправама може да се подичи, Канцеларија из Рашке – најмлађа у Републици – награђена је признањем „Младград 2013”, специјалном наградом Грађанских иницијатива. У образложењу је наведено да је награда додељена због активног учешћа у изради Локалног акционог плана и као подстрек за даље акције!

Основци на бесплатним часовима енглеског које држи старији друг

Основци на бесплатним часовима енглеског које држи старији друг

– Да бисмо добили што реалнији Локални акциони план спровели смо истраживање „Политика младих” од новембра 2012. до марта 2013. године. Организовали смо фокус групе, спровели анкете на тему спорта, слободног времена, културних потреба, задовољства животом у нашем граду, додаје Радоичић.

У интересантније одговоре свакако спадају они који показују да су млади људи узраста до 30 година – популација која према последњем попису чини једну петину становништва од укупно 24.600 – задовољни условима, да их највише мучи проблем незапослености, али и да многи желе да напусте свој град?!

Стефан Пешић (18) бруцош Рачунарског факултета из Новог Пазара, један од волонтера у Канцеларији, каже да је још на почетку средње школе схватио да, ако се сами млади не побрину за своје потребе, тешко да ће им други помоћи.

– Тада сам у Графитима био један од цртача. Захваљујући програмима које је организовала Канцеларија сазнао сам многе ствари. Јако сам срећан због тога, јер ми је то много боље да утрошим слободно време, сазнам нешто ново, упознам вршњаке. А све то могу да искористим и помогнем да мој град добије нешто ново, сматра бруцош из села Рудница надомак Рашке. Одлуку да ли ће бити станар студентског дома у Новом Пазару још није донео, баш као ни ону да ли је Рашка место које ће бити његова адреса када заврши факултет. За сада сматра да ће остати.

Обавештење о сервису „Каријерни инфо кутак”

Обавештење о сервису „Каријерни инфо кутак”

Антонија Распоповић (16), ученица трећег разреда Друштвено-језичког смера рашке Гимназије, такође је од почетка волонтер у бројим активностима Канцеларије. Ускоро ће се опробати као телевизијски водитељ. На једној локалној телевизији водиће емисију намењену вршњацима.

– Видела сам да моји старији другови раде нешто лепо и корисно и почела сам да се распитујем; тако сам почела да волонтирам, ишла сам на семинар у Врњачку бању… Стално причам у разреду како је све то супер. Многи ми не верују и питају зашто то радим? Зачуде се када кажем да не добијам новац, али да се волонтирањем стиче нешто друго: упознајем нове другове, сазнајем нешто ново, а и лепше ми је тако да проводим време него да седим у неком задимљеном кафићу, искрена је Антонија.

Открива и да је управо на једној радионици где су предавачи били психолог и андролог сазнала за постојање ових професија и након разговора са старијим колегама, почела озбиљно да размишља да управо неки од та два факултета буду њена одлука када дође тренутак уписа на студије.

Канцеларија за младе је на буџету општине; одлуком локалне Скупштине издваја се 0,2 процента (на годишњем нивоу око 800.000 динара) од локалног буџета, а координатори не седе скрштених руку; пријављују пројекте на бројне конкурсе како би побољшали понуду и проширили палету пројеката. Тако су од једног мобилног оператера добили компјутере за Омладински клуб на којима се бесплатно крстари Интернетом.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]