Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Необична пустоловина у свет бизниса

Објављено 28.09.2017.

dm_kg_006_su_fiПише: Катарина Вељковић, наставница програмирања и математике у Првој крагујевачкој гимназији (Блог о социјалном укључивању)

Са ученичким предузетништвом упознала сам се у Крагујевцу прошле године током тродневне обуке организације Достигнућа младих. Одлични предавачи и добро организована обука су ме инспирисали на размишљање о покретању своје прве ученичке компаније у Првој крагујевачкој гимназији.

Импресије и размишљања после обуке поделила сам са својим ученицима. Ученике четвртог разреда специјализованог математичког одељења укључила сам у такмичење Пословни изазов и тада је ученица Сара Живковић обезбедила пласман на Пословни изазов западног Балкана – такмичење које повезује ученике из Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе и Србије. Баш у то време када је Сара учествовала на Пословном изазову западног Балкана, моје две ученичке компаније, LegoBats и LegoBuzz учествовале су на Регионалном такмичењу ученичких компанија у Крагујевцу.

LegoBats је ученичка компанија која се бавила развојем и производњом уређаја за слепе и слабовиде особе, ради њиховог лакшег кретања у околини. Коришћењем информационе технологије, компанија је желела да помогне особама са оштећеним видом да се крећу самостално без употребе уобичајених помагала (штапа, дресираних животиња).

Компанија LegoBuzz бавила се развојем и производњом рамова за кошнице, који коришћењем информационе технологије сваку кошницу претварају у Smart Bee Box кошницу. Ова кошница има улогу да обавештава пчелара о тренутном стању његове пчелиње заједнице, односно путем различитих сензора скупља податке и преко интернета их шаље пчелару.

Иновативном и квалитетном бизнис идејом, компанија LegoBuzz је успела да освоји треће место и квалификује се на Национално такмичење најбољих ученичких компанија које је одржано у Београду у мају 2017. године.

На Националном такмичењу учествовало је 20 средњошколских тимова из Вршца, Шида, Сомбора, Сремске Митровице, Ниша, Лесковца, Власотинца, Београда, Пријепоља, Лучана, Ариља, Гуче и Крагујевца, где су представљени најразличитији производи: од паметне кошнице, модлица за колаче, биоразградивих саксија, органских препарата за негу коже, до система за наводњавање.

Првог дана такмичења, у тржном центру Delta City, ученичке компаније су изложиле своје производе члановима жирија, који су оцењивали вештине и јединственост понуде сваке компаније.

Следећег дана у простору Дорћол Плаца, све компаније су се представиле публици и жирију презентујући извештаје својих компанија, уз детаљније објашњење производа и бизнис плана.

Након занимљивих презентација уследила је церемонија доделе награда за најбољег  наставника-ментора, пословног волонтера и најбољу ученичку компанију.

Ученичка компанија LegoBuzz освојила је прво место на Националном такмичењу, и у јулу је представљала Србију на Европском такмичењу ученичких компанија у Бриселу. Осим тога, Јована Малишић је проглашена за једну од десет најбољих младих лидера у овој години.

Наш пут у средиште Европе

Успех компаније LegoBuzz је јединствен јер је то екипа састављена од надарених ученика првог разреда рачунарске гимназије Јоване Малишић (Isi), Јане Марковић (Isi), Немање Миловановића (Isi) и Милице Томић (Isi), који никада до сада нису имали прилике да се сретну са бизнис плановима, начином развоја, израде и презентације производа.

Посебна част ученицима компаније LegoBuzz и мени указана је позивом америчког амбасадора Кајла Скота да будемо гости на пријему у Америчкој амбасади у Београду поводом прославе Дана независности.

Идеја о развоју и производњи паметних рамова за кошнице родила се током такмичења First Lego League. Тема тог такмичења била је савезништво између људи и животиња. Након вишемесечног истраживања, ученици су се одлучили за пчеле. Тим је самостално развио идеју коју је уз веома јаке аргументе изнео и одбранио преда мном.

Изградња прототипа је могла да почне. Уз нихов рад, моју помоћ и помоћ стручњака из области електронике и програмирања, рам је постао стварност. Радио је све, приказивао температуру и влажност, снимао звук и видео.

Иновативна ученичка идеја, тимски рад, жеља за јединственим, савременим и еколошким прозводом, биле су наше најјаче стране. То нам је била звезда водиља током припрема за европско такмичење у Бриселу. Жеља целог тима била је да на што бољи начин представимо Србију, али и наш град и школу.

Одлазак на такмичење је омогућила организација Достигнућа младих у Србији, уз помоћ Министарства привреде и њених партнера.

(…)

Текст “Необична пустоловина у свет бизниса” у целини можете прочитати на Блогу о социјалном укључивању.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]