Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нови почетак за 13 избеглих и интерно расељених породица

Објављено 28.04.2011.

“Након скоро десет година проведених у колективном центру, започињемо нови живот”, Орхан и Мерсиха Куртеши, Нова Црња

“Након скоро десет година проведених у колективном центру, започињемо нови живот”, Орхан и Мерсиха Куртеши, Нова Црња

Након скоро десет година проведених у колективном центру, започињемо нови живот, пресрећна сам”, каже Мерсиха Куртеши донедавно расељена са Косова у колективном центру “Салваторе” у Бујановцу.

Мерсиха је са супругом Орханом и троје деце, недавно уз помоћ програма за “Одржање мира и инклузивни локални развој” (ПБИЛД), заједничког програма Уједињених нација на југу Србије, купила кућу у Новој Црњи код Зрењанина. “Срећан сам иако знам да ће нам бити тешко али завршио сам фризерски занат, имамо нешто уштеђевине да можемо да започнемо неки посао овде у Новој Црњи и обезбедимо пристојан живот својој породици”, каже Орхан.

Заједно са Орханом и Мерсихом, још три друге породице напустиле су колективни центар “Салваторе” у Бујановцу и купили куће у Новој Црњи. Током лета сви они конкурисали су за ПБИЛД-ов пакет помоћи бесповратних финансијских средстава за куповину сеоских домаћинстава. То је један од три пакета помоћи које ПБИЛД програм нуди расељеним лицима (ИРЛ) и избеглицама смештеним у колективним центрима у два округа на југу Србије. “Овим пакетима помоћи, а у складу са планом Владе Републике Србије о затварању колективних центара, расељеним и избеглим лицима ПБИЛД програм пружа шансу да обезбеде себи трајно стамбено решење и мотивишу их да напусте колективне центре”, каже Криси Хирст, менаџерка ПБИЛД програма.

Од почетка спровођења ПБИЛД програма, колективне центре је уз помоћ бесповратних средстава за куповину сеоских домаћинстава напустило 13 породица и уселило у нове куће. Расељена и избегла лица која се пријаве и испуне све услове за ову врсту помоћи, могу да купе сеоско домаћинство било где на територији Србије. “Породице такође добијају и додатну материјалну помоћ, која је често у виду апарата за домаћинство и то у вредности не већој од 80.000 динара”, каже Драгана Маринковић, представница НВО “Визија” партнера на спровођењу овог пројекта.

Раде Спасић испред своје започете породичне куће у Врању

Раде Спасић испред своје започете породичне куће у Врању

Поред куповине сеоских домаћинстава, породицама расељених и избеглих лица такође се нуди пакет помоћи у грађевинском материјалу за доградњу или завршетак започетих кућа као и “ПИКАП” пакет помоћи у вредности од 160.000 динара по породици који се спроводи у сарадњи са невладином организацијом ИНТЕРСОС. Помоћ у облику ових пакета до сада је добило око 50 породица а услов за добијање је да су породице већ напустиле колективне центре и започеле градњу својих кућа или се налазе у приватном смештају.

ПИКАП је прва врста помоћи за коју смо конкурисали откако смо изашли из колективног центра пре шест година”, каже Раде Спасић расељен из Гњилана са својом шесточланом породицом. “Сами смо започели ову кућу док смо били у колективном центру. Ја сам инвалид и пензионер, син ми се оженио и кућа постаје тесна. Овим новцем и материјалом који смо добили од ПБИЛД-а средићемо собе и купатило”, каже Раде.

Интерно расељена и избегла лица су често суочена са проблемом поседовања личних као  И поседовних докумената којима се доказује власниство над имовином а које треба приложити приликом пријављивања за било коју од помоћи, те је ПБИЛД програм ангажовао невладину организацију “Праксис” која свим заинтересованима за било коју од помоћи обезбеђује неопходну бесплатну правну помоћ везану за имовинска питања и лична документа.

“Важно је напоменути да ће Праxис обезбедити бесплатан правни савет свим интерно расељеним и избеглим лицима којима је иначе потребна ова врста помоћи, а која се нису определила ни за једну од понуђених опција. До сада је обрађено 1530 правних захтева”, каже Лирије Селмани Мисини, координаторка на компоненти помоћи расељеним и избеглим лицима у ПБИЛД програму.

Пројекат помоћи расељеним лицима биће доступан до јуна 2011 године, до када се очекује да ће још 25 породица добити пакете помоћи, напусте колективне центре и трајно реше свој смештај. Што се тиче бесплатне правне помоћи биће обрађено још 470 захтева.

***

О ПБИЛД програму

ПБИЛД је заједнички програм УН-а који се спроводи у Јабланичком и Пчињском округу од 2009 до 2012. године из новоотворене Канцеларије УН-а у Бујановцу. ПБИЛД тим састављен је од особља из шест партнерских УН агенција које реализују програм, а то су Програм Уједињених нација за развој (УНДП), Дечји фонд Уједињених нација (УНИЦЕФ), Програм Уједињених нација за људска насеља (УН-ХАБИТАТ), Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице (УНХЦР), Међународна организација рада (ИЛО) и Међународна организација за миграције (ИОМ). Шест УН агенција раде заједно као „Један УН”, а у сарадњи са Владом Републике Србије и свим општинама Јабланичког и Пчињског округа.

ПБИЛД програм финансира пет међународних донатора, и то су шпански Фонд за достизање Миленијумских циљева развоја, Шведска агенција за међународни развој (СИДА), Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ), Краљевина Норвешка и Програм УНДП.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]