Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Обележен Међународни дан борбе против насиља над женама

Објављено 27.11.2015.

davenport-orangeГлобална иницијатива “16 дана активизма против насиља над женама” обележена је у Београду најавом заједничких активности Координационог тела Владе Србије за родну равноправност и Тима УН поводом Међународног дана борбе против насиља над женама.

На скупу одржаном у установи културе Пароброд, шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је у новембарском Извештају о Србији Европске комисије указано на постојање феномена насиља над женама, али и на све јаче и одлучније напоре Владе Србије да се избори са тим проблемом.

Амбасадор ЕУ Давенпорт је нагласио да је проблем насиља над женама “веома актуелан” током мигрантске кризе.

“Нажалост дошло је до тога да су жене и девојке жртве врло бескрупулозних људи, који се баве неприхватљивим стварима током њиховог дугог пута у Европу”, рекао је шеф делегације ЕУ у Србији.

Он је рекао да је насиље над женама дневни феномен не само у Србији, већ и широм света, “нарочито у тешким ситуацијама конфликата и рата”.

Девенпорт је казао да је неопходно да сви буду свесни постојања насиља над женама како би се заједно залагали за јачање активности у борби против тог насиља.

Председница Владиног Координационог тела Зорана Михајловић рекла је да су током 2015. године у Србији убијене 33 жене у породичном насиљу и да је свака жртва породичног насиља одговорност свих.

“Када кажем сви, ту убрајам свакога од нас, грађане и грађанке, институције, медије. Сви морамо да учинимо много више него што се урадило у претходном периоду”, рекла је Зорана Михјаловић.

Она је рекла да је неопходно формирање законодавног оквира који ће ускладити породични и кривични закон, као и реализација стратегије и акционог плана родне равноправности који се у једном делу тиче борбе насиља над женама и девојчицама.

Координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано поручила је да ће систем УН наставити да подржава институције у одговору на сузбијање насиља над женама “јер оно нипошто не сме бити толерисано”.

“У условима насиља не владају правила владавине људских права што значи да су жене посебно угрожене”, рекла је Солорано. Она је истакла да УН посебну пажњу обраћају на починиоце настојећи да такво понашање учине неприхватљивим.

На скупу је учествовала и Сабин Фрејзер, регионална саветница UN Women. УН фонд за сузбијање насиља над женама, којим руководи UN Women, у току ове године доделио је средства у износу од 1.200,000 долара организацијама у Србији како би кроз своје пројектне активности допринеле сузбијању родно заснованог насиља.

Као саставни део овогодишње иницијативе генералног секретара УН, током 16 дана активизма против родно заснованог насиља, од 25. новембра до 10. децембра ће трајати кампања „Orange the World: End Violence against Women and Girls“, у оквиру које ће споменици и знаменитости широм света бити осветљене наранџастом бојом.

Како би симболизовали светлију будућност без насиља над женама, у Београду ће током 16 дана активизма наранџастом бојом бити осветљени Скупштина Србије, Мост на Ади, зграда Владе, Народно Позориште, споменик Победник и Палата Албанија.

Поред тога, заинтересовани посетиоци ће у УК Пароброд од 25. до 30. новембра моћи да посете Нулту зону толеранције над насиљем у оквиру које ће бити организована изложба и филмске пројекције на тему насиља над женама.

Извор: europa.rs

 


 

Заједничко саопштење уочи Међународног дана борбе против насиља над женама, 25. новембра

Федерика Могерини, висока представница Уније за спољну политику и безбедност и потпредседница Комисије, Вера Јурова, комесарка за правосуђе, потрошаче и родну равноправност, Невен Мимица, комесар за међународну сарадњу и развој и Христос Стилијанидес, комесар за хуманитарну помоћ и управљање ванредним ситуацијама, издали су следеће саопштење:

Уочи Међународног дана борбе против насиља над женама, удружујемо снаге како бисмо стали на пут насиљу над женама и девојчицама. Насиље представља озбиљно крешење људских права и вид родне дискриминације који разара све земље у Европи и свету.

Снажно осуђујемо све видове насиља над женама и девојчицама.

Цифре су забрињавајуће: свака трећа жена у ЕУ је у одређеном периоду живота доживела неки облик родно заснованог насиља. У оквиру наших граница али и шире има превише девојчица које су удате или су жртве полног сакаћења. У великом броју земаља више од половине убијених жена су жртве својих партнера, рођака или чланова породице. Осим тога, оне су нарочито угрожене у конфликтним областима и током хуманитарних криза.

Ове године посебну пажњу треба обратити на све већи број жена које траже уточиште или азил у ЕУ. Неке од њих су силоване, претучене или сексуално експлоатисане током путовања, док друге беже од родно заснованог насиља у својим земљама. Оне у Европу долазе у потрази за подршком коју им ми морамо обезбедити.

Борба против свих видова насиља над женама и девојчицама унутар и изван граница ЕУ ће и убудуће бити приоритет Комисије. Директива ЕУ о правима жртава у којој су препознате специфичне потребе жртава родно заснованог насиља, ступила је на снагу 16. новембра. Подржавамо приступање ЕУ Конвенцији Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици као корак даље ка делотворној борби против насиља над женама и девојчицама на националном и нивоу Европе.

Још један вид насиља који посебно погађа жене и девојчице је сексуално насиље током конфликта. И док обележавамо 15 година од усвајања значајне Резолуције 1325 Савета безбедности УН о Женама, миру и безбедности, ЕУ и међународна заједница морају да интензивирају напоре за искорењивање свих облика насиља и привођење починиоца правди.

Верујемо да одрживи развој није могуће постићи без оснаживања жена, а ово, пак, не може бити постигнуто уколико не искоренимо све видове насиља над женама и девојчицама. Зато ЕУ напорно ради на томе да права жена утка у саму срж нових циљева одрживог развоја, што између осталог укључује конкретне циљеве у погледу елиминације родно заснованог насиља и штетних пракси које се спроводе над женама и девојчицама.

Од јануара 2016. почиње примена новог Акционог плана за период од 2016-2020. који је усвојен уз подршку Савета, а чији је један од најважнијих приоритета борба против свих видова насиља над женама и девојчицама. У настојању да подигне свест о овом проблему, Европска служба за спољно деловање је недавно покренула дипломатску акцију која је усредсређена на све видове насиља над децом и женама, а нарочито на дечје, ране и присилне бракове и полно сакаћење жена.

Европска комисија је ове године издвојила око осам милиона евра за пројекте чији је циљ сузбијање и борба против насиља над женама и девојчицама у ЕУ и 20 милиона евра за борбу против штетних пракси у свету. ЕУ наставља да финансира хуманитарне пројекте за борбу против родно заснованог насиља у ванредним ситуацијама и кризама.

Седиште Комисије је данас осветљено наранџастим светлошћу у знак подршке кампањи генералног секретара УН под називом „16 дана борбе против родно заснованог насиља”.

ЕУ је снажно посвећена јачању напора који ће учинити да родно засновано насиље постане ствар прошлости.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]