Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављена студија „Млади у Србији 2018/2019”

Објављено 08.05.2019.

Naslovna strana studije "Mladi u Srbiji 2018/2019"На који начин млади у Југоисточној Европи и Србији проводе време? Које вредности су им важне и шта желе да постигну у животу? Чега се млади данас највише боје? Колико верују Влади, а колико европским институцијама, колико одговорности су спремни сами да преузму? Где виде своју будућност – у својим земљама или иностранству? Ово су само нека од питања на која су млади одговорили у оквиру најновије студије „Млади у Србији 2018/2019”.

Емпиријска студија о младима широм региона југоисточне Европе, коју је организовала и финансирала Фондација „Friedrich Ebert”, има за циљ да пружи увид у перцепције, свест, очекивања и приступе младих генерација у Србији према друштвено-политичкој стварности која се мења. Студија настоји да утврди потребе, ставове и перцепције младих у односу на то да они постану чиниоци промене. Студија је усредсређена на анализу доприноса младих демократском развоју друштва у Србији. Какве активности у слободно време, начин живота и перцепције вредности преовлађују међу младима? Имају ли они поверења у своје суграђане и суграђанке и јесу ли толерантни према мањинама и социјално осетљивим групама у српском друштву? Шта планирају у погледу своје будућности у српском друштву, односно планирају ли да ускоро постану грађани/ке неке друге државе? Како перципирају шансе за образовање и запошљавање? Да ли постоје неке структурне препреке које нарушавају правичност и равноправност у сфери образовања и/или рада? Како оцењују резултате рада државе и институција грађанског друштва? Да ли подржавају демократију и јесу ли вољни да учествују у политици, као активној и асертивној јавној арени? Ово су главна питања којима су се истраживачи руководили приликом спровођења ове студије и изношења података. Одговори на ова питања омогућиће лакшу анализу доприноса младих демократском развоју српског друштва, као и њихове перцепције и поистовећивања са Европом. Истраживање о младима има за циљ да помогне да се изграде националне политике за младе које ће бити усмерене на њихове потребе, да се побољша њихово учешће у процесима демократских промена и сачине политике за младе и социјалне политике по питању образовања, мобилности/одлива школованих кадрова, запошљавања, породице, једнаких могућности, забране дискриминације и сл.

Студије о младима у државама југоисточне Европе 2018/2019. су део међународног истраживачког пројекта симултано спроведеног у 10 земаља југоисточне Европе (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Косово*, Македонија, Црна Гора, Румунија, Србија и Словенија). Циљ пројекта је да идентификује, опише и анализира ставове младих и обрасце њиховог понашања у савременим друштвима. Подаци су прикупљени почетком 2018. године и више од 10.000 младих људи узраста 14-29 година из поменутих држава узело је учешће у истраживању. Студије покривају широк опсег тема које се тичу искустава и аспирација младих у различитим сферама живота, као што су образовање, запошљавање, политичка партиципација, породичне везе, слободно време и употреба информационих и комуникационих технологија, али и њихове вредности, ставови и веровања. Емпиријско истраживање је објављено у оквиру 10 националних и једне регионалне студије, које су штампане на енглеском и националним језицима.

Кликните да преузмете студију „Млади у Србији 2018/2019” (.pdf).

Извор: www.fes-serbia.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]