Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављена јединствена Листа квалификација у Републици Србији

Објављено 05.01.2021.

zapošljavanje - ilustracijaМинистарство просвете, науке и технолошког развоја и Агенција за квалификације сачинили су јединствену Листу квалификација Републике Србије, у којој је обједињено више од 4.000 квалификација за све нивое образовања. Листа квалификација представља један од основних инструмената за праћење усклађености потреба тржишта рада и образовања, као и планирање и вођење јавних политика у области образовања и запошљавања.

До објављивања ове Листе квалификација послодавци су приликом запошљавања лица и њиховог пријављивања у радни однос користили листу квалификација из 90-их година прошлог века која није садржала податке о савременим квалификацијама које се стичу у систему образовања. Истовремено особе које траже посао код Националне службе за запошљавање врло често нису могла да буду евидентиране према стварним квалификацијама којима располажу, већ према неким приближним, сличним квалификацијама које су биле школоване у претходним деценијама“, рекао је први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић.

Са објављивањем Листе квалификација ситуација је потпуно другачија. Послодавци и инвеститори приликом пријаве особа у радни однос могу да из Листе квалификација изаберу квалификацију коју појединац заиста има, уместо неке сличне. Током процеса регрутације послодавци ће издвојити тачно оне квалификације које су им потребне за рад на одређеним пословима у складу са њиховим систематизацијама. То обезбеђује квалитетну комуникацију између оних који запошљавају и оних који траже посао, смањује препреке мобилности радне снаге, подржава се боља употреба постојећих знања и вештина и боље подударање између понуде и потражње на тржишту рада.

Примена Листе квалификација осигураће бољи квалитет статистичких анализа бројних социјалних партнера међу којима су Национална служба за запошљавање, Централни регистар за обавезно социјално осигурање, Републички завод за статистику и сл. Они ће бити у прилици да добију квалитетне податке за сагледавање тренутних и прогнозирање будућих неусклађености понуде и потражње за знањима и вештинама у Републици Србији. Примена Листе квалификација допринеће унапређивању услуге посредовања у запошљавању код Националне служба за запошљавање.

У оквиру планираног пописа становништва РС Листа квалификација има посебан значај за прикупљање информација о квалификационој структури целокупног становништва Републике Србије.

Поред Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Агенције за квалификације процес израде Листе квалификација подржали су и Завод за унапређивање образовања и васпитања, Републички завод за статистику, Савет за стручно образовање и образовање одраслих, Национални просветни савет, Национални савет за високо образовање, Национално тело за акредитацију и проверу квалитета у високом образовању, Конференција Универзитета Србије, Конференција академија и високих школа, Фондација Темпус као и готово све високошколске установе. Важну подршку на изради Листе квалификација пружили су и експерти Пројекта IPA 2014 „Развој интегрисаног националног система квалификација у Србији“.

Кликните да преузмете Листу квалификација Републике Србије (.pdf).

Извор: www.mpn.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]