Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Објављен Водич за приступачну изборну кампању

Објављено 08.04.2016.

vodic_za_pristupacnu_izbornu_kampanjuУ оквиру пројекта “Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Републици Србији” објављен је Водич за приступачну изборну кампању, намењен политичким партијама у Републици Србији, као и маркетиншким агенцијама које сарађују са политичким партијама. Пројекат спроводе Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије и Национална организација особа са инвалидитетом Србије, уз подршку Америчке агенције за међународни развој (USAID).

Једна од компоненти пројекта односи се на унапређење приступачности изборног процеса за ОСИ кроз активно учешће у реформи изборног ситема и успостављање сарадње са политичким партијама, Републичком изборном комисијом, организацијама цивилног друштва и другим телима која развијају и спроводе мере које доприносе приступачности изборног процеса. Кроз сарадњу са политичким партијама реализатори пројекта желе да утичу на приступачност њихових програма, доследно укључивање приоритета инвалидског покрета у Србији, укључивање особа са инвалидитетом у политички процес и већу приступачност предизборних кампања.

О Пројекту

Циљ пројекта “Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Републици Србији” је јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији унапређењем њиховог утицаја на законодавни оквир и изборни процес, како би се и на тај начин унапредила њихова људска права и друштвена укљученост.

Специфични циљеви пројекта:

  1. Сензибилизација чланова Парламента у погледу људских права ОСИ, поновно успостављање парламентарне Групе за питања инвалидности, испитивање могућности за њено институционализовање и унапређење учешћа и утицаја ОСИ на ревизију и креирање нових закона уз учешће организација ОСи, како на нивоу Владе тако и Скупштине.
  2. Унапређење приступачности изборног процеса за особа са инвалидитетом заједничким учешћем у реформи изборног система и успостављањем сарадње са цивилним друштвом, политичким партима и републичком изборном комисијом на развоју мера како би се осигурала већа приступачност избора.
  3. Промовисања права и политичког учешћа ОСИ на локалном нивоу уз подршку сарадњи између организација ОСИ и локалних власти у пет општина у Србији (Нови Пазар, Пријепоље, Кладово, Бор и Неготин).

Очекивани резултати

  • Успостављена сарадња између организација ОСИ и чланова Парламента ради развоја и унапређења инвалидске политике и рад на новом законодавном оквиру који се односи на обезбеђивање људских права за ОСИ. Поднето најмање 10 законодавних иницијативе, укључујући и ону о изборној реформи.
  • Боља информисаност чланова Парламента о људским правима ОСИ, њиховом обезбеђењу и поново успостављена парламентарна Група о инвалидским питањима која би укључило до 8% чланова Парламента из владајућих и опозиционих партија.
  • Створене мере за обезбеђивање веће приступачности изборног материјала и гласачких места за особе са инвалидитетом у сарадњи са организацијама цивилног друштва и Републичком изборном комисијом. Најмање три велике политичка партије ће радити на изради изборног акционог плана за приступачне изборе.
  • Чланови парламентарне Групе за питања инвалидности и Републичка изборна комисија су информисани како да унапреде политичко учешће особа са инвалидитетом увидом у примере добре праксе у овој области.
  • Студијска посета иностранству како би се на лицу места упознало са примерима позитивне праксе за парламентарну Групу за питања инвалидности и приступачне изборе за особе са инвалидитетом, како би се поштовала њихова људска права.
  • Јачање заговарачких и лоби капацитета за 20 представника организација ОСИ у пет градова Србије
  • Развијена сарадња између организација ОСИ и локалних власти у Бору и Неготину, потписани Меморандуми о сарадњи.
  • Израда нацрта Акционог плана у области инвалидности како би се спроводио Меморандум о сарадњи потписан у Новом Пазару, Пријепољу и Кладову, између организација ОСИ и локалних власти.

Извор: www.noois.rs

Обавештење Републичке изборне комисије на знаковном језику

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]