Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана годишња конференција платформе „Одрживи развој за све“

Објављено 15.12.2020.

Godišnja konferencija platforme "Održivi razvoj za sve"Платформа „Одрживи развој за све“ организовала је годишњу онлајн конференцију 8. и 9. децембра, уз учешће више од 200 учесница и учесника из различитих сфера јавног живота, како би представила кључна достигнућа откако је званично успостављена у марту ове године, те како би се дискутовало о будућим развојним изазовима и перспективама Србије у складу са Агендом 2030.

Платформа је део пројекта „Реформа јавних финансија – Агенда 2030” и спроводи се у партнерству са шест организација цивилног друштва: Фондацијом „Ана и Владе Дивац”, Фондацијом „Центар за демократију”, Центром за високе економске студије, Тимочким омладинским центром, Београдском отвореном школом и Београдским фондом за политичку изузетност.

Током дводневног догађаја, представници великог броја релевантних актера у Србији – државних институција, цивилног друштва, пословног сектора, међународних организација, академске и истраживачке заједнице, професионалних удружења, медија и других, учествовали су у размени мишљења о развојним приоритетима и јавним политикама за бољу будућност и одрживи развој у корист свих грађанки и грађана.

Томас Шиб, амбасадор Немачке у Србији, нагласио је да је Немачка посвећени партнер Србије у спровођењу Агенде 2030 и да ће као највећи билатерални донатор Србије наставити да пружа подршку у све три димензије одрживог развоја – економској, социјалној и димензији животне средине. Такође је нагласио потребу да се све релевантне заинтересоване стране укључе у дијалог и постизање сагласности о развојним приоритетима и интегрисању циљева одрживог развоја у све релевантне националне документе и политике.

Урс Шмид, амбасадор Швајцарске у Србији, истакао је пресудну улогу јаких и способних институција у решавању питања одрживог развоја, нагласивши посвећеност Швајцарске областима смањења сиромаштва и неједнакости, одрживог економског раста, запошљавању и достојанственог рада.

Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији, искористила је свој поздравни говор да нагласи да се циљеви одрживог развоја могу постићи само ако сви актери раде заједно – влада, локалне заједнице, приватни сектор и финансијске институције. Позвала је и на интегрисање принципа одрживости у развојну визију Србије, како би се осигурала здравствена заштита, побољшано благостање и једнакост за све, као и економска и еколошка отпорност.

Славица Ђукић Дејановић, специјална саветница премијерке за Агенду 2030, истакла је да Влада ради на усклађивању својих планских докумената са циљевима одрживог развоја, јачајући институционалне механизме за њихову примену и настављајући да подржава дијалог између свих релевантних актера на националном и локалном нивоу.

Посебан фокус свих кључних говорника био је на потреби да се препозна да је, у контексту пандемије COVID-19, неопходна једна нова равнотежа и још већа међусобна повезаност кључних димензија одрживог развоја: економске, социјалне и димензије заштите животне средине.

Представници партнерских организација цивилног друштва представили су кључне налазе извештаја о приоритетима за одрживи развој Србије, као и извештаја о нормативној и институционалној спремности Србије за спровођење Агенде 2030. Приоритети попут здравствене заштите доступне свима, достојанства свих грађана и грађанки Србије, достизања европског нивоа владавине права и квалитета институција, одговорног и ефикасног коришћења природних ресурса и други, послужиће Платформи приликом дефинисања развојних политика, као и у дијалогу са доносиоцима одлука.

Важан аспект конференције било је и представљање рада Платформе на локалном нивоу, као и дискусије које су се покренуле на ту тему, а које су укључиле представнике локалних власти, локалног цивилног друштва и локалних предузећа и пословних удружења.

Током завршног панела, извршни директори партнерских организација цивилног друштва нагласили су да Платформа „Одрживи развој за све” представља синергију напора за ефикасно спровођење Агенде 2030 и циљева одрживог развоја на свим нивоима друштва, на бази партнерстава са свим заинтересованим странама и уз широко учешће грађанки и грађана.

Извор: sdgs4all.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]