Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана друга Београдска crowdfunding конвенција

Објављено 27.09.2018.

Belgrade Crowdfunding Convention - logoФинансирање малих и средњих предузећа у Србији кроз crowdfunding (прикупљање новца од великог броја људи) могао би да постане нов и значајан начин инвестирања у млада српска иновациона предузећа.

На скупу посвећеном финансирању иновационих пројеката и бизниса “Belgrade Crowdfunding Convention”, одржаном 25. септембра у Београду, стручњаци и стручњакиње у овој области представили су начине како мали и средњи бизнис у Србији може да дође до нових извора финансирања, уместо досадашњег традиционалног начина, када почетници/е траже новац од банке или државе.

Обраћајући се на конференцији, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је да је финансирање нових, нетестираних идеја у раној фази развоја предузећа највећи изазов за почетно пословање.

Зато, објаснио је, Влада Србије ради на подршци иновативности и иновационом предузетништву кроз стварање модерне инфраструктуре у универзитетским центрима и регионима.

“Crowdfunding је потпуно иновативна платформа за финансирање малих и средњих бизниса, за финансирање стартап компанија и има огроман успех у свету и изванредан раст”, рекао је Поповић.

Влада, подсетио је Поповић, ради на пружању финансијске подршке младим стратрап предузећима кроз програме Фонда за иновациону делатност, популаризацију иновација и иновационог предузетништва као и промоцију женског иновационог предузетништва, а crowdfunding је нов начин доласка до новца за мале бизнисе.

Поповић је рекао да је у свету, али и код нас, класично прикупљање средстава од донатора (fundrasing) већ толико на лошем гласу да је, како је рекао, улазак у тај процес довољан разлог за младе да се и не окушају у оснивању иновационог бизниса.

Ministar Nenad Popović - Beogradska crowdfunding konvencija“Међутим, ако прикупљање финансија схватите као потрагу за подршком сличних људи, то је охрабрујуће. Управо је то разлог због којег је crowdfunding другачији од других инвестиција јер је реч о изградњи поверења и заједничком успеху”, објаснио је Поповић.

Реч је, истакао је, о дељењу и емпатији која је “главна ствар која ће у наредним деценијама разликовати људе од робота”.

До сада су кроз crowdfunding платформе у свету остварене инвестиције вредне више дестина милијарди долара, а овој индустрији се предвиђа раст од преко 300 милијарди долара до 2025. године.

Немачка амбасада у Београду понудила је држави помоћ у раду на новим законским решењима из ове области како би и наши прописи били прилагођени савременим светским документима која се тичу финансирања почетног пословања.

Поповић се на конференцији захвалио немачкој влади као највећем билатералном донатору Србије, између осталог, и кроз Немачку организацију за сарадњу GIZ.

Немачки амбасадор у Београду Томас Шиб је поздрављајући присутне на конвенцији рекао да су Србија и Немачка блиски партнери у многим областима, те да Немачка подржава Србију на путу ка ЕУ и политички, финансијски и економски.

Од 2000. године Србији је Немачка доделила 1,8 милијарди евра, рекао је немачки амбасадор, и додао да је Немачка највећи финансијски донатор у Србији.

Ambasador Nemačke Tomas Šib - Beogradska crowdfunding konvencijaШиб је нагласио да је за иновативну економију важно да се пронађу алтернативе у финансирању малих и средњих предузећа.

“Crowdfunding је веома важан за српску владу, младе стартап компаније и младе предузетнике који покушавају да дођу до средстава, што је тешко традиционалним приступом преко банакарског сектора”, рекао је Шиб.

Он је поменуо као пример успешног пројекта преузетништва пројекат “Супербаке” које праве колаче.

Немачка је спремна да подржи Србију у овој врсти финансирања, истакао је амбасадор и додао да је тај начин финансирања важна подршка бизнису и приватном сектору.

Шиб је рекао да има много интересантних пројеката урађених кроз ову врсту финасирања, али да је crowdfunding више од финансирања, то је “гомила” (crowd) креативних идеја.

Обраћајући се на конференцији, државни секретар у Министарству привреде Бранимир Стојановић изнео је податак да је у 2017. години, Србија за финансирање предузетништва кроз crowdfunding привукла 700.000 долара, а у овој години се очекује да та цифра буде 1,2 милиона.

Државна секретарка у Министарству образовања Анамарија Вичек навела је важност укључивања грађана и грађанки с инвалидитетом у иновационе пројекте и оне пројекте који се финансирају кроз crowdfunding јер ће, истакла је, на тај начин цело друштво имати вишеструку корист.

Извор: inovacije.gov.rs

***

Beogradska crowdfunding konvencijaБеоградска crowdfunding конвенција 2018 (Belgrade Crowdfunding Convention 2018) једнодневна је конференција која је одржана 25. септембра 2018. године у Београду, а организована је са идејом да на једном месту окупи crowdfunding стручњаке/иње и ентузијасте из Европе и региона који ће поделити своје искуство и разговарати о потенцијалу групног финансирања, његовим трендовима и будућности.

Према најновијим истраживањима, 2017. година се може сматрати успешном crowdfunding годином за Србију, будући да су кампање прикупиле 700.000 долара, што је више од укупне суме прикупљене током периода од пет година (од 2012. до 2016. прикупљено је укупно 653.134 долара). Кампање које су однеле највише успеха припадају категорији видео и друштвених игара (Scorn Part 1 of 2: Dasein и Tank Chess), а већи проценат успешности забележен је на Kickstarter-у у односу на Indiegogo платформу.

Своје приче су са учесницима и учесницама конвенције поделили и неки од аутора/ки успешних кампања из протекле године. Тако су присутни из прве руке могли да чују како је недавно Strawberry Energy дошао до средстава кроз инвестицијски crowdfunding; на који начин социјална предузећа и удружења користе crowdfunding испричали су представници Супер Бака, Родитеља у акцији и Vox Feminae; а од експерата платформи Indiegogo, Funderbeam и Donacije.rs учесници су сазнали како оне функционишу.

Конвенција има за циљ да кроз инспиративан садржај и примере добре праксе из Србије и региона укаже на значај који групно финансирање има за развој предузетништва, малих и средњих предузећа, непрофитних организација и креативних индустрија.

Конвенцију су организовали Немачко-српска иницијатива за одржив раст и запошљавање, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU), Фондација Heinrich Böll и агенција Бродото.

Више информација потражите на адреси www.crowdfunding.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]