Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција “Нове технологије у образовању”

Објављено 05.03.2015.

Nove tehnologije u obrazovanju - logoДводневна конференција “Нове технологије у образовању” одржана је 27. и 28. фебруара 2015. године у Београду. Догађај је био посвећен употреби информационо-комуникационих технологија (ИКТ) у систему образовања. Конференцију и сајам који су, у циљу осавремењивања и унапређења квалитета образовања, одржани у хали “Belexpocentar” и просторијама хотела “Holiday Inn”, свечано су отворили:

  • Снежана Марковић, државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја
  • Татјана Матић, државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација
  • Денис Киф, британски амбасадор у Србији
  • Жарко Шундерић, менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва
  • Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије
  • Милан Вујовић, директор маркетинга (Samsung Electronics Adriatic)
  • Наталија Јеленскаја Коцовић, менаџер за југоисточну Европу (Pearson)
  • Тони О’Брајан, директор British Council-а за западни Балкан

У конференцијском делу програма “Нових технологија у образовању” било је речи о стратешком, али и свакодневном приступу употреби ИКТ у школама и на факултетима, о обуци наставника за употребу нових технологија у настави, дигиталним уџбеницима, учењу преко Интернета и другим важним темама. Акценат је био на практичним решењима, па су прилику да представе своју свакодневну употребу нових технологија у школи добили учитељи, наставници и универзитетски професори из целе Србије, земаља у региону и Велике Британије. Посебан сегмент програма био је посвећен инклузивном образовању уз подршку нових технологија.

Присутнима на отварању обратила се државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Снежана Марковић и том приликом рекла: “Употреба савремених информационо-комуникационих технологија није напредак и сврха сама по себи, већ је неопходна спрега са педагогијом. Овај догађај има сврху да се знање наставника унапреди, али и да се у јавности подигне свест о важности употребе ИКТ и на тај начин унапреди системобразовања, а све за добробит ученика које припремамо за живот у 21. веку.”

“Ресорно министарство за телекомуникације је као један од стратешких циљева поставило развој и улагање у образовање кроз примену савремених технологија и том циљу тежимо кроз пројекте и конкурсе које спроводимо”, рекла је на отварању државна секретарка Министарства трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић. Државна секретарка је истакла да је дигитална писменост данас услов како за даље школовање тако и за запослење у готово свим гранама и додала да сматра да је дигитална писменост данас део процеса целоживотног учења.

Жарко Шундерић, Менаџер Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, поздравио је учеснике Конференције речима: “Употреба информационо-комуникационих технологија је донела велике промене, а ово је прилика да се покаже како се та промена може искористити за развој друштва. Морамо водити рачуна како да осигурамо да употреба нових технологија не буде прилика за нову поделу и искључивање у друштву, већ управо супротно – прилика за нове могућности.”

Конференцију је пратио и сајамски програм у оквиру кога је практична решења у области ИКТ у образовању представило више од 40 компанија из Србије, замаља региона и Велике Британије. Посетиоци сајма су могли да присуствују часу у дигиталној учионици, да виде како изгледају Интернет уџбеници, зашто је процес учења делотворнији када је у учионици робот, а овом приликом су приказани и начини на које друштвене мреже могу да буду коришћене као дидактичко средство. Међу излагачима су биле и највеће компаније у овој области, као што су Самсунг, Pearson, IBM, Comtrade, HP, Интел, Lanaco, Oracle и многе друге.

Међу више од педесет предавача на конференцији “Нове технологије у образовању” нашао се и велики број британских стручњака, док је у сајамском делу програма своја технолошка решења за образовање представило и осам британских компанија. Говоривши на отварању, британски амбасадор Денис Киф рекао је: “Уједињено Краљевство је широм света препознато као важан и кредибилан партнер у области примене и развоја нових технологија у образовању. У Британији се већ више од 30 година одржава водећи светски сајам нових технологија у образовању – Bett Show. Циљ овог великог окупљања је да истиче позитивне примере, отвара дебате, подстиче развој и, уједно, промовише најновија достигнућа из области информационих технологија у образовању.”

На отварању је говорио и председник Привредне коморе Србије, Марко Чадеж, а том приликом је рекао: ”Улагање у обуку и развој кадрова, како кроз формални тако и кроз неформални систем образовања, је најбоља дугорочна стратегија за постизање конкурентности, нарочито имајући у виду чињеницу да је у време брзих друштвених и економских промена заснованих на новим знањима, технологијама и производима ,вредност и употребљивост стечених знања све краћа”.

Милан Вујовић, директор маркетинга компаније Самсунг која је подржала догађај као златни партнер, рекао је: “Кроз пројекат ‘Дигитална учионица’, Самсунг активно учествује у обликовању будућности учења и унапређењу образовања и образовног система, нудећи један нови приступ у свакодневној настави, бржу размену мултимедијалног садржаја, већу интерактивност и ангажованост у раду уз помоћ иновативних технологија. На овај начин подстичемо наставнике и ученике да приступе новом искуству учења, у којем технологија омогућава приступ знању свима, ма где се налазили.”

Присутнима се обратила и Наталија Јеленскаја Коцовић, менаџер за југоисточну Европу у компанији Пеарсон, златном партнеру Конференције, и између осталог истакла: “Ова конференција, као и друге конференције из области образовања, на којима педагози радо учествују, треба да разбије стереотип да нове технолгије нису за Србију и њене ђаке већ да се то тамо негде далеко, ради лакше. Заједно можемо да покажемо да Србија има потенцијала да најновијим наставним методама подучава своје ученике.”

Испред British Council-а, једног од партнера који организују „Нове технологије у образовању“, присутнима се обратио Тони О’Брајан, директор за западни Балкан: „Кажу да постоје три универзална језика – фудбал, енглески и језик компјутера. Ми у Британији желимо да верујемо да смо добри у све три наведене ствари, а недавно смо јасно показали и колики значај придајемо компјутерима и информационо-комуникационим технологијама уопште. Наиме, од прошле године, информатика и програмирање су обавезни предмети од првог разреда основне школе у Британији.“

Конференцију су организовали British Council, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Британска амбасада у Београду, Привредна комора Србије и други партнери.

Златни партнери догађаја су компанија Самсунг и издавачка кућа Pearson, а сребрни партнери су компаније IBM, Comtrade, HP, Интел, Lanaco и Oracle. Као бронзани партнери, догађај су подржали Стељес, Мацола и компанија ЕФТ. Технички партнер ”Нових технологија у образовању” била је компанија Microsoft. Партнер преноса конференције на Интернету био је LINKeduTV. Интернет партнери су Орион телеком и Адвант, док су медијски партнери РТС, „24 сата“ и PC Press.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]