Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Рад и родитељство”

Објављено 30.04.2019.

Konferencija "Rad i roditeljstvo"Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић 24. априла је саопштила да у Србији има приближно 130.000 самохраних родитеља, којима је најпотребнија помоћ државе и друштва у усклађивању рада и родитељства.

Ђукић Дејановић је на конференцији „Рад и родитељство” истакла да је постизање баланса између каријере и родитељства један од циљева Стратегије подстицаја рађања и међу важним факторима који утичу на доношење одлуке о проширењу породице.

Она је, указавши на то да је 2016. године број новорођених беба био најмањи од када се ради статистика, а да је Србија у 2017. годину ушла са пола милиона становника и становница мање у односу на 2001. годину, нагласила да држава мора да ради на популационој политици како би се такав тренд преокренуо.

Министарка је подсетила на резултате истраживања о усклађивању рада и родитељства, које је показало да запослени и послодавци нису довољно информисани о законским могућностима. Кликните да преузмете публикацију „Усклађивање рада и родитељства” (.pdf).

Закон о раду омогућава да запослени користи клизно радно време, рад од куће, могућност избора смене, тако да посао не трпи. Резултати су показали и да би приближно 80 одсто запослених при избору послодавца дало предност оном ко би омогућио флексибилно радно време, навела је она.

Према њеним речима, 26 одсто послодаваца не запошљава ниједну од рањивих група жена – особе са инвалидитетом, самохране мајке или мајке Ромкиње, што их ставља у још неповољнији положај.

Ђукић Дејановић је оценила и да би јединице локалне самоуправе могле да дају свој допринос и обезбеде самохраним родитељима организовано одвођење деце у школу, коришћење разних сервиса и слично.

Брига о самохраним родитељима, како је указала, ствара задовољне и продуктивне раднике и раднице, који бележе најбоље резултате у процесу рада, што може донети профит и бољи имиџ за послодавце.

Министарка је подсетила на то да је са Привредном комором Србије успостављена додела признања „Пријатељ породице” компанијама које, уз добре пословне резултате, брину и о породици.

Представница Делегације ЕУ у Србији Леонета Пајер упозорила је на то да су самохране мајке једна од најрањивијих група у друштву, истичући да су социјална инклузија и солидарност међу најважнијим вредностима ЕУ и да морају бити приоритет.

Она је подсетила на то да је Европски парламент недавно усвојио Директиву о усклађивању рада и родитељства, која предвиђа минималне стандарде у свим земљама ЕУ како би се побољшао положај запослених родитеља.

Пајер је изразила наду да ће нека од тих решења бити имплементирана и у стратегији социјалне заштите у Србији од 2019. до 2025. године.

Надамо се да ће та стратегија бити ускоро усвојена и да ће се у 2019. години Унија и Србија договорити о акционом плану за отварање Поглавља 19, које укључује социјалну политику и запошљавање, навела је она.

Европска унија је, како је предочила, највећи донатор у Србији у области социјалне инклузије рањивих група и у последњих 20 година уложила је у тај сектор 250 милиона евра.

Током конференције, учесницима су представљени резултати и препоруке анализе „Положај самохраних родитеља на тржишту рада у Републици Србији Фондације” (.pdf) Фондације „Ана и Владе Дивац”, која је израђена са циљем да прикупи информације о могућностима приступа тржишту рада и узроцима незапослености родитеља који сами брину о деци и омогућила препоруке за унапређење политика у овој области.

Директорка Фондације „Ана и Владе Дивац”, која је и организатор конференције, Ана Кошел истакла је да је ова фондација веома посвећена економском оснаживању жена, будући да је за решавање било ког социјалног проблема предуслов социјално оснаживање.

Према њеним речима, Фондација је покренула много пројеката који се тичу побољшања положаја жена и младих, док је од 2009. године подржала више од 60 жена предузетница да покрену или прошире свој посао.

Кошел је пренела да је Фондација веома задовољна тиме што је Делегација ЕУ у Србији препознала значај креирања бољих услова на тржишту рада за жене, посебно за мајке које саме брину о деци, жене из руралних подручја и жене које имају децу са инвалидитетом.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]