Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Развој система раних интервенција у Србији – значај интерсекторског, трансдисциплинарног и на породицу усмереног приступа”

Објављено 14.10.2019.

Konferencija „Razvoj Sistema ranih intervencija u Srbiji – značaj intersektorskog, transdisciplinarnog i na porodicu usmerenog pristupa"Конференција посвећена развоју система раних интервенција за децу са сметњама и кашњењима у развоју, одржана 11. октобра у Београду, била је усмерена на интегрисану, интерсекторску подршку родитељским праксама, уз уважавање јединствености и културе сваке породице. Учеснике и учеснице су поздравили проф. др Славица Ђукић Дејановић, министарка за демографију и популациону политику и председница Савета за права детета Владе Републике Србије, проф. др Зоран Радојичић, градоначелник Града Београда, директорка UNICEF-а у Србији Ређина Де Доминићис, представници министарстава здравља, просвете и социјалне заштите и Миодраг Милосављевић, програмски директор Фондације за отворено друштво у Београду.

„Процес бриге о деци почиње у најранијем детињству и зависи од окружења у којем дете расте. Научно је доказано да свако пето дете има развојне тешкоће и да оно и његова породица могу имати користи од интервенција у раном детињству. Код више од 70% те деце, захваљујући благовременом укључивању у програм раних интервенција, развој се враћа у очекиване токове, док око 20% деце и породица захтева дугорочну подршку. Из тог разлога, само уз учешће и подршку ресорних министарстава, свих релевантних институција и јединица локалне самоуправе, наша мисија може бити успешно реализована, а резултати остати одрживи у систему, за добробит све деце и породица”, истакла је министарка Ђукић Дејановић.

У складу са препорукама анализа стања услуга раних интервенција у Србији, 2018. године је започет двогодишњи пројекат пробне примене модела раних интервенција у Београду (градске општине Раковица, Чукарица и Нови Београд), Лесковцу, Крагујевцу, Сремској Митровици и Нишу.

„Град Београд планира да се још интензивније укључи у актуелне иницијативе за подршку деци раног узраста, посебно деци и породицама из осетљивих група. Оно што ми као Град, држава, као друштво треба да омогућимо родитељима са децом која имају сметње у развоју јесу квалитетне и лако доступне услуге. Док специјализоване установе и болнице имају своју улогу у дијагностици и третману, континуитет подршке овим породицама мора се пружити са примарног нивоа здравствене заштите – у сваком делу нашег града и наше државе. С једне стране кроз обуке педијатара и здравствених сарадника и унапређење доступности и квалитета рада развојних саветовалишта, а са друге, повезивањем здравственог система, социјалне заштите и предшколског васпитања и образовања као најважнијих карика успостављање овог система”, рекао је градоначелник Града Београда Зоран Радојчић.

Досадашњи, претежно медицински концепт интервенција пружао је услуге углавном кроз високо специјализован индивидуални третмански рад са дететом, у специјализованим установама и најчешће без присуства родитеља. Развијање и примена новог концепта захтева унапређење знања и вештина стручњака/иња, партиципативан приступ, успостављање механизама интерсекторске сарадње на локалном нивоу, размену знања међу практичарима/кама, као и континуирану подршку породицама да прихвате примену новог приступа.

„UNICEF са својим партнерима подржава напоре владе у јачању система интервенције у раном детињству. Систем заснован на интерсекторском, трансдисциплинарном и породичном приступу осмишљен је да оснажи родитеље и старатеље у њиховој јединственој улози у којој стварају могућности за свако дете. Спроводимо овај модел у већ неколико општина и надамо се да ћемо у наредној години проширити имплементацију на целу земљу“, изјавила је директорка UNICEF-а у Србији Ређина Де Доминићис.

Пробни модел раних интервенција захтева и измену и доградњу законских и институционалних решења која ће омогућити да се нови модел уведе као пракса у свим установама. Представници/е министарстава здравља, просвете и социјалне заштите изразили су опредељеност сва три министарства да се законским решењима и стратегијама, као и интензивнијим развијањем механизама интерсекторског рада подржи развој интегрисаних облика подршке за децу са сметњама у развоју и њихове породице.

Миодраг Милосављевић, програмски директор Фондације за отворено друштво у Београду, каже да „у сарадњи са Програмом за рани развој Фондације из Лондона, у Београду подржавамо развој мултисекторског модела ране интервенције у Србији који ће, верујемо, показати одличне резултате за децу и њихове породице као што је већ случај у земљама као што су Бугарска, Украјина, Грузија.“

Конференцију „Развој система раних интервенција у Србији – значај интерсекторског, трансдисциплинарног и на породицу усмереног приступа” подржали су Фондација за отворено друштво Београд, у сарадњи са Програмом за рани развој из Лондона, Аустријска агенција за развој и UNICEF.

Извор: www.unicef.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]