Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција „Србија без дискриминације“

Објављено 19.11.2018.

Konferencija "Srbija bez diskriminacije"Поводом 16. новембра, Међународног дана толеранције, Повереник за заштиту равноправности организовао је годишњу конференцију „Србија без дискриминације“ у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији и Фондом за добру управу Владе Велике Британије.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић истакла је на отварању конференције да је равноправност вредност коју делимо са сваким нашим грађанином и грађанком, али и основ правне државе и праведног друштва. Она је навела да је приоритет институције Повереника за заштиту равноправности да буде доступна свим нашим грађанима/кама и препозната као институција којој се обраћају да би добили потребну заштиту, која ствара друштво у коме влада право, јаке институције и у коме млади људи желе да живе. „У овој, изузетно важној мисији не можемо успети сами и зато настојимо да имамо добру сарадњу са судовима, партнерство са цивилним сектором и подршку од медија. Убеђена сам да је ипак више нас који су спремни да граде друштво у коме не страхује обичан човек, већ сви они који крше законе и људска права”, истакла је Јанковић.

На отварању конференције говорили су и шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио и амбасадор Велике Британије Денис Киф који су истакли важност равноправности и забране дискриминације за развој Србије и унапређење положаја свих њених грађана и грађанки и изразили пуну подршку раду Повереника за заштиту равноправности.

И ове године, сада већ традиционално, уручена је Годишња новинарска награда за толеранцију, коју заједнички додељују Повереник за заштиту равноправности и Мисија ОЕБС-а у Србији. Награде су уручене ауторима и ауторкама најбољих медијских текстова и прилога на тему борбе против дискриминације и промовисања равноправности и толеранције. Награде се додељују у три категорије: за радијски/ТВ прилог, за штампу/онлајн текст на интернету, као и за радио/ТВ репортажу у трајању до 30 минута. Награђени су: Сузана Дука (РТС), Миодраг Совиљ (Н1), Вишња Вишњић (РТС), за радијски/ТВ прилог, Радмила Релић (РТВ Маг, Обреновац), Горица Николин (Радио 021), Марија Марић (Радио РТВ), за радио/ТВ репортажу и Владимира Дорчова Валтнерова (Сторyтеллер), Маријана Чанак (Портал о инвалидности) и Славица Томчић (Курир) за категорију штампа/онлајн.

На конференцији су представљени и резултати пројекта „Подршка спровођењу законодавства за заштиту људских права“ који је подржао Фонд за добру управу Владе Уједињеног Краљевства (Good Governance Fund – GGF). Имајући у виду важност медија у борби против дискриминације део пројекта био је посвећен истраживању „Однос медија у Србији према дискриминацији“ у коме је учествовало 164 представника штампаних и електронских медија из целе Србије, чије резултате је представио социолог Градимир Зајић, након чега је одржан панел „Улога и значај медија у сузбијању стереотипа и предрасуда” у коме су учествовали директор агенције Бета Драган Јањић и генерални директор Колор Прес Групе Роберт Чобан.

Други део пројекта био је посвећен стратешким парницама које заступају не само личне интересе појединаца/ки већ остварују и шири друштвени циљ као важан механизам у спречавању дискриминације. На панелу „Улога и значај стратешких парница у судској пракси Србије” представљене су Смернице за стратешко парничење као и резултати радионице са домаћим и међународним експертима. На овом панелу су учествовале и судија Врховног касационог суда Лидија Ђукић и правобранитељка за равноправност полова Хрватске Вишња Љубичић.

Конференцији је присуствовало око 200 учесника и учесница, међу којима су били и амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скат, амбасадорка Канаде Кети Чаба, као и бројни представници/е других држава, међународних организација, медија, судства и цивилног друштва.

Такође, на иницијативу Повереника за заштиту равноправности, тог дана су први часови у свим школама у Србији били посвећени теми међусобног поштовања, разумевања и прихватања.

Извор: ravnopravnost.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]