Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана конференција “Унапређење права детета кроз јачање система правосуђа и социјалне заштите у Србији”

Објављено 27.10.2017.

Konferencija "Unapređenje prava deteta kroz jačanje sistema pravosuđa i socijalne zaštite u Srbiji"Дводневна конференција на којој су представљене спроведене активности и постигнути резултати пројекта „Унапређење права детета кроз јачање система правосуђа и социјалне заштите у Србији“ одржана је 25. и 26. октобра у Београду. Пројект спроводи UNICEF, у партнерству са Министарством правде и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, уз финансијску подршку Европске уније.

Конференцију су отворили Нела Кубуровић, министарка правде, Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сем Фабрици, амбасадор и шеф делегације Европске уније у Републици Србији, и Michel Saint-Lot, директор UNICEF-а у Србији.

Правосудни систем који је у потпуности усклађен са принципом најбољег интереса детета има суштински значај за сву децу, а посебно за децу из угрожених породица.

Министарка Кубуровић је указала да је пројекат, као један од својих приоритета поставио ефикасну примену васпитних налога и васпитних мера ванзаводског карактера у циљу јачања личне одговорности малолетних учинилаца и њихове ресоцијализације у друштво. „Применом васпитних налога не само да се врши реинтеграција малолетника у друштво, већ се повећава и ефикасност рада судија и јавних тужилаца, и убрзава се поступак са исходом чији је квалитет немерљиво унапређен за друштво у целини“, истакла је Нела Кубуровић, министарка правде.

Деца која се нађу у контакту са правосудним системом – било као малолетни учиниоци, жртве или сведоци кривичних дела било као заинтересована страна у грађанским поступцима – најчешће потичу из угрожених и маргинализованих сегмената друштва.

„Свака друштвена заједница која је окренута будућности и која тежи прогресу посебну бригу поклања деци у сукобу са законом и заједницом, може се рећи да је однос према овој групацији својеврстан тест хуманости друштва. Овде говоримо не само о деци у сукобу са законом већ и о деци која се нађу пред правосудним системом у улози жртве или сведока. У сваком случају, комплексност појаве захтева мултидисциплинарни приступ и координирано деловање више друштвених система како би се превенирале и смањиле негативне последице и пружила најбоља могућа подршка у процесу социјализације и реинтеграције малолетника“, изјавио је министар Зоран Ђорђевић.

Европска унија, заједно са ресорним министарствима, ради на промоцији поштовања права детета, као и на томе да се побољша приступ деце правди.

„Успостављање правосудног система у Европи који је по мери детета, је значајан подухват у оквиру Агенде ЕУ. То је област од великог практичног значаја у којој ЕУ има надлежност да права детета претвори у стварност кроз различите инструменте, као што су законодавство ЕУ и мере подршке државама чланицама. Пројекат који смо данас представили има за општи циљ унапређење квалитета дечије заштите тако што ће обезбедити да системи правосуђа и социјалне заштите делују у ,најбољем интересу детета’ у Србији, и тако што ће приближити праксу и стандарде ближе онима у ЕУ“, изјавио је Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији.

UNICEF подржава правосудни и систем социјалне заштите како би адекватно реаговали на повреде права детета и радили у његовом најбољем интересу.

„Детињство је овде и сада. Зато морамо да учинимо све што је у нашој моћи да правосудни и систем социјалне заштите раде у најбољем интересу детета. Србија је пример добре праксе када говоримо о раду са малолетним учиниоцима или у случајевима када деца жртве у кривичном поступку треба да дају изказ правосудним органима. Задовољство ми је што ће UNICEF, Влада Републике Србије и Европска унија наставити трипартитну сарадњу ради даљег јачања реформи у области правде за децу“, изјавио је Michel Saint-Lot, директор UNICEF-а у Србији.

Дводневна конференција, посвећена унапређивању права детета кроз јачање система правосуђа и социјалне заштите, омогућила је размену искустава и научених лекција из области примене васпитних налога за малолетне учиниоце кривичних дела, заштите деце жртава у кривичном поступку, унапређења права деце у грађанском судском поступку и јачања капацитета пружалаца бесплатне правне помоћи.

Извор: www.unicef.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]