Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана радионица „Циљеви одрживог развоја – положај Рома и Ромкиња у Србији”

Објављено 04.06.2019.

Radionica "Ciljevi održivog razvoja - položaj Roma i Romkinja u Srbiji"Министарка без портфеља у Влади Републике Србије задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић је 3. јуна на радионици „Циљеви одрживог развоја – положај Рома и Ромкиња у Србији” подсетила на то да су Роми највећа мањинска етничка група у Европи, а да и даље имају ограничен приступ личном и професионалном развоју.

Она је истакла да статистика показује да је више од половине припадника/ца ромске националности незапослено, да се Ромкиње суочавају са великим препрекама како би оствариле своја права, као и да се више од половине девојчица ромске популације удаје пре 18. године.

Роми и Ромкиње се суочавају са дискриминацијом, насиљем, говором мржње, нетолеранцијом, злостављањем, које је засновано на незнању и предрасудама, а чињеница је да је нетолеранција према људима који су различити често укорењена и у нашем друштву, истакла је министарка.

Према њеним речима, смртност ромске деце у Србији износи 13 на 1.000 рођене деце, док је у општој популацији тај број три пута мањи.

Такође, обухват вакцинације је мањи од опште популације јер Роми/киње живе у условима екстремног сиромаштва, нагласила је Ђукић Дејановић и додала да већина ромске деце није део предшколског програма, док се већи део њих и даље налази ван основног образовања.

Трећина деце ромске популације уписане у први разред креће са закашњењем, а свега 65 одсто уписаних заврши основну школу, навела је она.

Министарка је као охрабрујуће резултате навела то што расте број уписане деце која похађају први разред, али подаци о високошколском образовању показују да је свега два одсто Рома и Ромкиња део универзитетске заједнице.

Ђукић Дејановић је истакла да је, према попису становништва из 2011. године, у Србији чак 60 одсто Рома/киња било незапослено, а посебно се Ромкиње суочавају са препрекама како би оствариле своја права.

Проблем дечјих бракова, како је нагласила, препознат је у Стратегији за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији од 2006. до 2020. године, Националној стратегији за родну равноправност од 2016. до 2020. године и Стратегији превенције и заштите од дискриминације. Она је напоменула и да је све штетне праксе дечјих, раних, насилних бракова потребно елеминисати према Агенди УН о одрживом развоју до 2030. године.

Ђукић Дејановић, која је и председница Међуресорне радне групе за спровођење Агенде УН о одрживом развоју до 2030. године, подсетила је на то да Агенда 2030 предвиђа и достојанствен рад за све жене и мушкарце, што обухвата и младе и особе са инвалидитетом, као и исте плате за рад једнаке вредности.

Стални координатор УН у Србији Ханс Фридрих Шодер нагласио је да ће УН породица наставити у Србији да се посвећује овој теми како би положај Рома и Ромкиња био бољи и да би им била омогућена једнака људска права.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]