Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржана VIII годишња конференција Сталне конференције ромских удружења грађана (СКРУГ)

Објављено 31.03.2015.

skrug_vrnjacka_banja_fiДиректорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић говорила је на VIII годишњој конференцији Сталне конференције ромских удружења грађана (СКРУГ) – Лига Рома у Врњачкој Бањи, дана 30. марта 2015. године. Пауновић је овом приликом истакла да Канцеларија за људска и мањинска права остварује у континуитету сарадњу са ромским организацијама цивилног друштва, националним саветом ромске националне мањине и учествује у раду Савета за унапређење положаја Рома.

Република Србија се 2005. године, приступајући Декади Рома и усвајајући национални стратешки оквир за унапређивање положаја ромске заједнице, јасно определила за економску и социјалну инклузију. Држава се обавезала на побољшање положаја ромске националне мањине у сарадњи са међународним партнерским организацијама и уз пуно учешће ромске националне мањине, истакла је Пауновић.

Бројни резултати, извештај Европске Комисије о напретку Републике Србије говоре у прилог посвећености унапређивању положаја Рома. Када говоримо о постигнутим резултатима јасно је да Србија има добре резултате у секторима образовања и здравства, за будући период важно је креирати мере у областима запошљавања и становања, и инсистирати на њиховој одрживости, оценила је Пауновић.

Пауновић напомиње да је Влада Републике Србије посвећена решавању проблема са којима се суочава ромска национална мањина, имајућу у виду да се у времену тешке економске кризе која је погодила све грађане, њихов проблем постаје све сложенији. Она се осврнула на институционално јачање успостављањем Савета за унапређење положаја Рома, као и функцију коју има Национални Савет ромске националне мањине за унапређење положаја Рома.

Пауновић напомиње да су у процесу израде нове Стратегије за унапређење положаја Рома до 2025. године створене Полазне основе. Она је нагласила да су Полазне основе израђене у широком консултативном процесу са јединицама локалне самоуправе у Србији, ромским организацијама цивилног друштва, државним институцијама и органима и независним телима, како би се стекао увид у све аспекте спровођења политика које могу да допринесу унапређењу положаја Рома у Србији и израдиле основе које могу да помогну изради квалитетног документа са јасно утврђеним циљевима, мерама и одговорнотима свих учесника.

Влада Републике Србије води рачуна да се за питања које се односе на припаднике ромске националне мањине осигура учешће Рома како и планирању, тако и у имплементацији свих иницијатива, наводи Пауновић и закључује да тек предстоје бројни изазови, пре свега када говоримо о одрживости механизама за инклузију Рома.

Осман Балић, председник, истакао је да ће СКРУГ – Лига Рома наставити покренуте активности које се огледају у неопходности креирања нове Стратегије за Роме и Ромкиње за период од 2015. до 2025. године, а која ће бити у функцији практичних и ургентних мера и политика, пре свега, на локалном нивоу. Израда нове Стратегије за унапређење положаја Рома до 2025. има 10 циљева: 1. израда стратегије 2. политичка партиципација 3. јачање националног савета 4. оснивање агенције за пројекте намењене Ромима 5. становање кроз унапређење правног оквира 6. социјално предузетништво 7. људска безбедност 8. економско јачање кроз грађевину, пољопривреду и заштиту животне средине 9. културна политика 10. увођење квалитета ISO 9000 у невладине организације чланица Лиге. Уз све динамичније промене економско-политичких односа, како у националним оквирима тако на плану међународне политике потребно је створити реалну основу која ће пратити процесе европских интеграција, закључио је Балић.

На конференцији су представљени годишњи резултати рада Сталне конференције ромских удружења грађана – Лиге Рома са тематским одборима, размењена искустава о прегледу стања ромских политика и напретку Декаде Рома у Србији и приоритети и план рада јавних институција у практичној примени политика усмерених ка Ромима и Ромкиња.

На конференцији су учешће узели чланови СКРУГ-а, председник Савета за уанпређивање положаја Рома, представници ромских невладиних оганизација, ромски координатори, педагошки асистенти, здравствене медијаторке, представници државних институција и органа, међународних организација.

Стална конференција ромских удружења грађана (СКРУГ) – ЛИГА РОМА заступа интересе ромске заједнице у Србији последњих десет година, а свом чланству броји 75 организација цивилног друштва и преко 400 ромских активиста, са циљем да се осигура континуирано праћење и ефективно спровођење утврђене Стратегије за унапређивање положаја Рома и Акционог плана за њено спровођење и тиме унапреди остваривање циљева Декаде инклузије Рома (2005 – 2015).

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]