Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржане обуке за менторе/ке у предшколским установама које су део СУПЕР пројекта

Објављено 07.10.2019.

SUPER projekat - obuka za mentore i mentorke u NišuПрвим обукама за менторе/ке из предшколских установа које су укључене у СУПЕР пројекат (Support to preschool education system reform in Serbia)  који финансира Европска унија, присуствовало је око 60  васпитача/ица, стручних сарадника/ца и директора/ки.

Циљ обуке „Менторство у развијању инспиративне средине за интегрисано учење деце“ био је јачање капацитета ментора/ки за рад са васпитачима/цама на развијању квалитетног инклузивног програма заснованог на савременим педагошким концепцијама у складу са Основама програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета“, као и јачање капацитета ментора/ки за покретање промене у предшколској установи.

У тродневним обукама будући ментори/ке имали су прилику да у интерактивном раду са предавачима/цама разговарају о томе како простор обликује учење деце, шта је и зашто је важан инспиративан простор и како целисходно користити намештај, опрему и средства добијена у оквиру комплементарног пројекта „Опремање предшколских установа“ који финансира ЕУ, а у функцији развијања инспиративне средине за учење. Учесницима/ама су представљени и начини развијања програма усмереног на интегрисано учење деце у вртићу.

Прва обука одржана је од  5 до 7. септембра у Руми за менторе/ке из ПУ Алибунар, Бела Црква, Опово, Пландиште, Бач, Жабаљ, Србобран, Тител, Чока, Мали Иђош, Житиште, Сечањ, Ириг, Бајина Башта, Прибој, Љиг, Осечина, Лозница, Коцељева, Љубовија, Мали Зворник, Лучани и Кнић.

Обуци у Нишу, одржаној од 12 до 14. септембра, присуствовали су ментори/ке из ПУ Трстеник, Рековац, Ћићевац, Голубац, Жабари, Жагубица, Велика Плана, Кучево, Мало Црниће, Петровац на Млави, Бољевац, Књажевац, Црна Трава, Гаџин Хан, Ражањ, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка, Димитровград, Медвеђа, Брус, Блаце, Куршумлија, Босилеград, Трговиште, Баточина и Рашка.

Нове обуке биће одржане током наредних месеци за представнике/це локалних самоуправа, а нови циклус дводневних обука за менторе/ке почетком децембра 2019 године.

У октобру 2018. године усвојене су нове Основе програма предшколског васпитања и образовања „Године узлета” чији је циљ целовит развој и добробит детета кроз интегрисани приступ учењу, повезивање игре и других активности, као и изградња смислених односа са вршњацима/кињама и одраслима у простору који је инспиративан. Правилником о основама програма предшколског васпитања и образовања предвиђено је да нови програм буде уведен у предшколске установе почев од септембра 2019. године.

У СУПЕР пројекат укључено је 50 локалних самоуправа и предшколских установа широм Србије.

Поред тога, ЕУ обезбедила је и донацију за опремање предшколских установа које су укључене у СУПЕР пројекат, за дидактичку, ИТ опрему и намештај, у износу од око милион евра, што ће додатно допринети квалитетном инклузивном предшколском васпитању и образовању. СУПЕР пројекат реализује се у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Пројектом управља Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније. Пројектне активности почеле су у марту 2019. и трајаће две године. ЕУ финансира пројекат са око 900.000 евра.

СУПЕР је један од пројеката којим ЕУ, као највећи донатор у Србији, помаже целокупну реформу сектора образовања у земљи. Од 2003. Европска унија донирала је за реформу сектора образовања више од 100 милиона евра – за унапређење предшколског васпитања и образовања, реформу средњег стручног образовања, образовања одраслих, реновирање и опремање школа и факултета, инклузију Рома и Ромкиња.

Извор: www.mpn.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]