Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржано регионално издање конференције „Reshaping Work”

Објављено 06.03.2020.

Regional Reshaping Work - logoУкрајина, Србија и Румунија представљају водеће земље по броју фриленсера/ки на дигиталним платформама у Европи и шире, а слични трендови присутни су и у другим земљама у региону. То је озбиљан разлог да се овом новом типу рада у Југоисточној и Источној Европи посвети озбиљна пажња у контексту будућности рада и успона платформске економије. Ипак, различити ефекти платформизације на економије и друштва у овим европским регионима нису детаљно испитани нити су у потпуности схваћени.

Како би премостио тај јаз, Центар за истраживање јавних политика организовао је регионално издање конференције Reshaping Work. Конференција представља први покушај да се у региону отвори дискусија о очекиваним утицајима платформске економије на раднике/це, предузећа и друштва у овим деловима Европе.

Конференцију, одржану 27-28. фебруара у Новом Саду, отворио је шеф операција делегације Европске уније у Србији Штефан Худолин. Међу говорницима су били: Ionut Lacusta, шеф јавне политике, EEMEA и ЕУ питања, Глово; Мартин Рисак, професор са Универзитета у Бечу и водећи европски стручњак за радно право и правну регулацију платформске економије; Сем Фабрици, амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији; Бранка Анђелковић, суоснивачица, Центар за истраживање јавних политика; Olga Chesalina, виша истраживачица и експерткиња за Русију и Источну Европу из Института Max Planck за социјално право и социјалну политику у Минхену, Немачка; Jan Drahokoupil и Agnieszka Piasna, виши истраживачи у Европском синдикалном институту (ETUI); Дарко Видић, оснивач и извршни директор компаније Green Design Ltd. (Geelancer.com); Joanne Gouaux, генерална директорка, Morning Angel Communications, и социјална предузетница; Сретен Вранић, шеф социјалног банкарства, Ерсте банка; Zachary Kilhoffer, истраживач у Одељењу за рад и вештине, Центар за европске студије политике (CEPS); Carsten Vollrath, генерални директор, Swiss IPG Partners Group; Nicolas Friederici, истраживач, Humboldt Институт за Интернет и друштво (HIIG), Oxford Internet Institutе; итд.

Конференција је 2016. године осмишљена као непрофитна иницијатива Врије Универзитета у Амстердаму, са идејом да на једном месту окупи дигиталне ентузијасте/киње из бизнис, академског, и стартап сектора који разматрају питања платформске економије и њен утицај на глобални бизнис и нове моделе рада. Од 2019. године конференција је добила и своја регионална издања у три града – Барселони, Стокхолму и Новом Саду.

У сусрет конференцији, у Културној станици Свилара отворена је изложба Quo Vadis Homo? која кроз радове студената/киња проблематизују теме о којима ће се дискутовати током прве академске конференције о платформској економији у овом делу Европе. Изложба је произашла из сарадње Академије уметности у Новом Саду, Центра за истраживање јавних политика који организује конференцију о платформској економији и културне станице Свилара. Конференција и изложба организовани су у сусрет предстојећој Европској престоници културе 2021. и фокусирани су на будуће изгледе земаља источне и југоисточне Европе у контексту платформске економије. Значај организовања изложбе овог формата и теме препознала је Делегација Европске уније у Републици Србији која је финансијски подржала њену реализацију.

Извор: publicpolicy.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]