Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан Национални форум „Социјална инклузија особа са инвалидитетом и особа са менталним сметњама”

Објављено 16.04.2019.

Nacionalni forum „Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama"У Клубу посланика у Београду је у среду, 10. априла, одржан Национални форум „Социјална инклузија особа са инвалидитетом и особа са менталним сметњама”.

Форум су, уз подршку Министарства здравља Републике Србије, организовали Caritas Србије и удружење „Наша кућа” у оквиру регионалног ЕУ пројекта SOCIETES.

Форуму је присуствовало око стотину учесника и учесница, представника/ца међународних институција и организација (ЕУ, УН, Црвени крст…), државних органа (министарства, Заштитник грађана, Повереник за заштиту равноправности, Национална служба за запошљавање…), здравствених установа (свих 5 специјалних болница за психијатријске болести, Институт за ментално здравље, КБЦ Звездара…), образовних установа (Филозофски факултет, Факултет политичких наука, ФАСПЕР… ), установа социјалне заштите, као и организација цивилног друштва, укључујући организације особа са инвалидитетом и менталним сметњама.

Nacionalni forum „Socijalna inkluzija osoba sa invaliditetom i osoba sa mentalnim smetnjama"У пленарном делу скупа, о проблемима социјалне инклузије и постављеним циљевима говорили су: београдски надбискуп мсгр. Станислав Хочевар, председник Caritas-а Србије; представница Делегације ЕУ у Србији Leonetta Pajer; помоћница министра здравља за европске интеграције и међународну сарадњу др Данијела Урошевић; влч. Ивица Дамјановић, директор Caritas-а Србије; Јована Ђинђић, координаторка за родну равноправност и људска права у Тиму за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU); Биљана Зекавица, представница Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектора за бригу о породици и социјалну заштиту; др Милан Станојковић, председник Радне групе Министарства здравља за израду нове стратегије о менталном здрављу; Иванка Јовановић, извршна директорка Националне организације особа са инвалидитетом Србије (НООИС); Сања Трифуновић, представница Мреже за ментално здравље НаУм.

Након пленарног рада, учесници/е су рад обављали у две одвојене групе, које су водиле Иванка Јовановић и Снежана Симовић Драганић. У једној се расправљало о проблемима социјалног укључивања особа са инвалидитетом, а у другој  о инклузији особа са менталним сметњама.

Учесници су се сложили да неинформисаност, предрасуде и стигматизација представљају највеће препреке за укључење особа са инвалидитетом у друштво, а посебно особа са интелектуалним и менталним сметњама. Истакнут је велики значај медија у креирању става јавности о овој рањивој категорији људи. Предложено је ефикасније едуковање о здрављу, пре свега деце најмлађег узраста и предложено увођење здравственог васпитања, као обавезног предмета у школама. Недостатак услуга социјалне заштите у заједници, као и мултисекторске сарадње, такође су навођени као велике баријере у спровођењу социјалне инклузије и деинституционализације, а посебно је истакута потреба за бољом сарадњом између Министарства здравља и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Током форума говорило се и о проблемима запошљавања, као суштини инклузије особа са инвалидитетом у друштво.

Форум је започет емитовањем инсерта из Caritas-овог докуметарног филма „У потрази за инклузијом”, а окончан емитовањем спота „Не говори ми шта не могу, питај ме шта умем”.

Извор: caritas.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]