Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан онлајн разговор са младима посвећен радним праксама

Објављено 14.12.2020.

Razgovor sa mladima o radnim praksamaБеоградска отворена школа (БОШ) и Кровна организација младих Србије (КОМС) одржали су онлајн разговор са младима и наградили најкреативније који су учествовали на наградном конкурсу поводом Месеца квалитетних радних пракси под називом „Не буди фикус! Причајмо о праксама!“. У Србији се Међународни дан практиканата (10. новембар) протекле четири године обележавао кроз јавне перформансе и кампање подизања свести о важности квалитетних пракси, међутим ове године је БОШ у сарадњи са КОМС-ом је одлучио да новембар прогласи месецом квалитетних радних пракси. Разговор са младима о радним праксама одржао се у понедељак, 30. новембра.

Разговор са младима водили су Иван Топаловић, менаџер пројеката у оквиру програмске области „Унапређивање запошљивости” БОШ-а, Стефан Ђорђевић, генерални секретар КОМС-а, и Милица Борјанић, координаторка програма у КОМС-у.

Истраживања у Србији су показала да млади имају позитивне ставове према праксама, али да је чак 50% младих било у програму праксе без менторства. Подаци говоре да је 78% младих учествовало у програму праксе без уговора, а чак 90% практиканата није било плаћено.

Млади из целе Србије су постављали разна питања, између осталог и на који начин оснажити младе особе које нису никада била активне у организацијама, нити су из великих градова, да уопште нађу праксу и размишљају у том правцу? или питања попут: како уопште треба да изгледа процес селекције за практиканте?

„Тренутно не постоје закони који уређују радне праксе на тржишту као програме стицања радног искуства у циљу унапређивања запошљивости и транзиције ка запослењу. Оваква ситуација погађа с једне стране младе, али и послодавце који се због ових разлога не одлучују на програме пракси, као и надлежне институције јер се једна од мера унапређивања запошљивости не спроводи на адекватан начин“, изјавио је Иван Топаловић, менаџер на пројектима у Београдској отвореној школи.

„Праксе се често перципирају као нешто што се упише у CV, траје пар месеци и где млади људи понекад прихватају да буду ‘фикуси’ јер не добију повратну поруку да постоји могућност да наставе да раде након праксе, што говори о томе да смо у лошем положају као друштво када се говори о праксама, тако да су нам потребне институционалне измене и у домену законских оквира баш зато да бисмо променили приступ према праксама“, истакао је Стефан Ђорђевић, генерални секретар КОМС-а.

Одабраним младима су додељене награде за креативна и иновативна решења на тему квалитетних радних пракси. Пристигао је велики број квалитетних радова, а независна комисија је имала тежак задатак при оцењивању. Најкреативнији радови ће бити истакнути на сајтовима и друштвеним мрежама БОШ-а и КОМС-а.

Милица Борјанић је истакла да је неопходно да се млади пре свега упознају са својим правима и да млади који дају свој допринос раду и заједници кроз сопствени труд и време, буду за то и награђени. Такође, млади који прођу кроз праксу, могу да шире знање које имају међу својим вршњацима и упознају их са правима које младих на пракси.

Квалитетне праксе су неки од програмских циљева БОШ-а и КОМС-а, који се тичу бољег положаја младих у друштву. БОШ и КОМС ће наставити да се залажу да квалитетне радне праксе и поштовање свих елемената квалитета прописаних препорукама Европске уније за радна права практиканата.

Месец квалитетних радних пракси организовао се кроз пројекат „WeB4YES – Иницијатива организација цивилног друштва за подршку запошљавања младих“ уз подршку Европске комисије. Пројекат има за циљ да оснажи организације цивилног друштва у 6 земаља Западног Балкана да учествују у доношењу одлука и предлагању измена у политици запошљавања младих.

Извор: koms.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]