Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан састанак о улози локалних власти у Стратегији проширења ЕУ

Објављено 09.06.2018.

Uloga lokalnih vlasti u Strategiji proširenja EUСтална конференција градова и општина организовала је 8. јуна 2018. године у Београду састанак са градоначелницима и председницима општина у Србији, поводом представљања Стратегије проширења ЕУ за Западни Балкан и Извештаја ЕУ о напретку Србије за период 2017-2018. године. Одржавање скупа је финансијски подржала Владе Шведске кроз Програм „Подршка локалним самоуправама у Србији на путу ка ЕУ – Друга фаза“.

Циљ скупа био је да се челним људима локалних самоуправа приближе ставови ЕУ садржани у Стратегији ЕУ за Западни Балкан, као и оцене и препоруке Европске комисије у вези са даљим процесом приступања ЕУ садржане у Извештају ЕУ о напретку Србије за период 2017-2018. године. Посебан нагласак био је на обавезама и препорукама за локални ниво власти у самом процесу, односно који су то прописи и стандарди ЕУ који имају или ће имати највећи утицај на градове и општине у Србији у процесу приступања ЕУ.

Председница СКГО Душанка Голубовић прецизирала је у свом обраћању да локалне самоуправе нису директан преговарач у процесу прикључивања, али да морају бити укључене у тај процес како би разумеле своје обавезе.

„Према нашим анализама, 21 поглавље о прикључивању односи се управо на локалне самоуправе. Зато је неопходно да оне буду упознате са сврхом тих процеса и њиховим цијевима, како би упознали грађане својих општина зашто су реформе неопходне“, казала је Голубовић.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, истакао је да је улога локалних самоуправа веома важна за прикључивање Унији и да разговори не би требало да се воде само на релацији Брисел-Београд, већ и на локалном нивоу.

„Битно је укључити локалне самоуправе у процес интеграција, највише због тога што чак 70 одсто закона ЕУ морају бити спроведени на локалном нивоу. Већ 15 година делегација ЕУ у Србији сарађује са локалним самоуправама, а пре две седмице покренули смо нови пројекат ЕУ ПРО који се тиче пословног окружења и унапређења социјалне кохезије у 99 општина“, рекао је Фабрици.

Заменик шефа мисије Амбасаде Шведске у Београду Јоаким Верн рекао је да прогноза за прикључивање Србије ЕУ 2025. године није толико лош датум.

„Овај датум, 2025. година је добар јер даје Србији неку перспективу. Имате пуно изазова да решите, а овај датум даје вам енергију да радите још више“, истакао је Верн.

Представник Нишког округа у Комитету региона ЕУ Дејан Јовановић напоменуо је да посвећеност Владе Србије у евоинтеграцијама није упитна, али је проблем у подршци грађана тим интеграцијама.

„Када погледамо да је подршка грађана интеграцијама ЕУ на клацкалици за и против, обавеза нас из локалних самоуправа је да им објаснимо да ће им интеграције донети добро. Мислим да је то последица тога што локалне самоуправе раније нису биле довољно укључене у те процесе“, рекао је Јовановић.

Преузето са: www.skgo.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]